Jurnalul.ro Ştiri Social Adio, administrator de bloc fără studii! Se cer diplomă de bacalaureat și competențe digitale

Adio, administrator de bloc fără studii! Se cer diplomă de bacalaureat și competențe digitale

de Monica Cosac    |   

​​​​​​​Doi parlamentari USR vor să schimbe radical felul în care își desfășoară activitatea asociațiile de proprietari și au pus în dezbatere la Senat nu mai puțin de patru proiecte legislative în acest sens. Concret, cei care nu au absolvit studii medii și nu au obținut diploma de bacalaureat nu vor mai putea deveni administrator de bloc, prevede una dintre aceste inițiative legislative, în timp ce un alt proiect mută cu totul în mediul online activitatea asociațiilor de proprietari. „Toate documentele asociației trebuie să fie digitalizate și accesibile proprietarilor prin aplicație”, spun inițiatorii, iar la avizier vor fi afișate coduri QR, în locul tabelului cu întreținerea, pentru a putea fi scanate de locatari. 

Un prim proiect legislativ vine cu un nou criteriu pentru cei care doresc să fie administrator de condominii, și anume impunerea unui anumit nivel de studii: studii de nivel mediu absolvite cu diplomă de bacalaureat. 

Conform legislației actuale, ocupația de administrator de condominii poate fi accesibilă cetățenilor de pe teritoriul României dacă urmează studii de calificare în acest domeniu. 

Gestionează mulți bani și trebuie să înțeleagă când citește o lege

„Studiile de calificare durează în medie între 3 și 6 luni, timp în care cursanții învață noțiunile de bază pentru a putea deveni administratori de condominii. Ulterior obținerii certificatului de absolvire, cei care își doresc să devină administratori de condominii pot obține atestarea ocupației de administratori de condominii de la consiliile locale, unde trebuie să prezinte în plus și cazierul judiciar și cazierul fiscal”, spun inițiatorii, precizând că această ocupație poate fi practicată și în absența absolvirii studiilor medii, în ciuda faptului că presupune gestionarea unor sume mari de bani și, în plus, cunoașterea, înțelegerea și aplicarea legislației.

„În practică, s-a observat necesitatea existenței studiilor medii absolvite cu diplomă de bacalaureat pentru ocupația de administrator de condominii, întrucât ocupația presupune gestionarea unor sume mari de bani și încheierea unor documente care se prevalează de cunoașterea foarte bună a legii, precum și aplicarea acesteia”.

Astfel, pentru a putea obține atestatul de administrator, o persoană va trebui să depună la autoritățile administrației publice locale, pe lângă documentele actuale - certificatul de calificare profesională, cazierul fiscal și cazierul judiciar care să ateste că nu a suferit nicio condamnare pentru o infracțiune de natură economico-financiară - și „copia documentului care atestă nivelul mediu de studii absolvite cu diplomă de bacalaureat”, după cum prevede propunerea legislativă. 

Inițiatorii subliniază că modificarea prevăzută în această propunere legislativă este rezultatul consultărilor cu cetățenii. 

„În urma consultărilor efectuate în anii 2022-2023 cu cetățenii organizați în asociații de proprietari din condominii, a reieșit nevoia de a introduce condiția unor studii minime absolvite cu diplomă de bacalaureat pentru ocupația de administrator. Cetățenii au subliniat importanța acestora, în special în contextul în care administratorul de bloc gestionează zecii de mii de lei lunar pentru asociație”, se arată în expunerea de motive.

Cei doi parlamentari precizează, de asemenea, că aceasta nu va putea fi aplicată retroactiv, prin urmare persoanele care au deja această ocupație nu vor fi nevoiți să renunțe la ea.  

Adoptarea legii „nu va duce la pierderea ocupației de administrator de bloc pentru cei care se ocupă în prezent cu această activitate, însă va fi aplicată pentru toți cei care se califică în activitate ulterior”, explică deputații. 

 

De la „fără studii” la fișiere LOG, formatare și sisteme de vot online

Pe lângă diploma de Bac, administratorii de bloc - și nu numai ei - vor trebui să aibă și competențe digitale, după cum reiese dintr-un alt proiect legislativ pus pe masa senatorilor de deputații Alin Apostol și Teodor Lazăr. 

Chiar dacă foarte mulți vârstnici încă folosesc telefonul fix, pentru că nu se descurcă cu „mobilul” și cu atât mai puțin cu smartphone-ul, și nici internet sau laptop n-au, cei doi aleși propun, în numele „debirocratizării”, ca toată activitatea unei administrații de proprietari să se mute în mediul online și să se desfășoare prin intermediul unei aplicații. 

Toate asociațiile de proprietari au dreptul de a utiliza aplicații online de management al asociației, acreditate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, susțin autorii inițiativei. 

„Pentru a debirocratiza activitățile asociațiilor de proprietari și a încuraja participarea la luarea deciziilor acestora, propunem soluții de digitalizare adaptate nevoilor actuale, respectiv posibilitatea folosirii unor aplicații Online pentru a stoca documente, a le vizualiza, dar și pentru a lua parte la adunările generale ale asociațiilor. (…) Toată activitatea ce ține de asociația de proprietari poate fi integral digitalizată. Această premisă duce la o mai mare transparență, o mai mare implicare și creșterea satisfacției proprietarilor în activitatea asociațiilor de proprietari”, argumentează ei necesitatea digitalizării în expunerea de motive.

Concret, inițiativa stipulează că „prin acordul adunării generale, asociația de proprietari își poate desfășura activitatea în format digital prin intermediul unei Aplicații omologate de Ministerul cu atribuții în domeniul lucrărilor publice”. 

Aplicația va înregistra „modificările operate de către utilizatori într-un fișier de date jurnal, denumit și fișier LOG” și va permite mai multe niveluri de acces la documentele asociației, pentru: proprietar membru al asociației, membru comitet executiv, președinte al asociației, administrator, proprietar nemembru al asociației, locatar, angajat al departamentului de specialitate din cadrul autorității publice locale. 

Potrivit inițiatorilor, aplicația trebuie să permită conducerii asociației să adauge în baza de date toți actorii din asociația de proprietari, conform rolurilor specificate mai sus, și „să poată gestiona raportul de activ-pasiv: completarea, formatare, transmiterea către serviciile de îndrumare și control din autoritățile locale, imprimarea lui etc.”.

De asemenea, trebuie să permită conducerii asociației organizarea și convocarea adunărilor generale prin intermediul acesteia, precum și luarea deciziei (vot online).

Coduri QR afișate la avizier, în locul tabelului cu întreținerea

„Toate documentele asociației trebuie să fie digitalizate și accesibile proprietarilor prin Aplicație (GDPR, acord asociere, statut, regulament, carte tehnică, decizii adunări generale, decizii comitet etc.), aceștia având posibilitatea de printare.

Aplicația trebuie să permită generarea de coduri QR ce pot fi afișate la avizierul fizic (alături de o descriere succintă), astfel încât proprietarii care le scanează să poată fi duși direct pe site, la documentul respectiv (dacă sunt documente cu date confidențiale, aplicația cere autentificare)”, au ținut să mai precizeze cei doi deputați cu idei. 

 

Polițe de asigurare pentru părțile comune 

Un al treilea proiect pentru modificarea Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor propune introducerea în lege a posibilității asociațiilor de proprietari de a încheia polițe de asigurare pentru spațiile comune din condominii, care pot fi: casa scării, lifturile, balcoanele, locurile de depozitare a tomberoanelor, subsolurile, boxele de subsol, spălătoriile, uscătoriile, terasele de deasupra blocului, birourile administratorilor etc. 

„Asigurările ar acoperi, în eventualitatea producerii unor accidente sau unor evenimente naturale (inundații, furtuni, alunecări de teren ș.a.m.d.), costurile necesare reparării acestora. 

În prezent, nu există o astfel de prevedere în lege, ceea ce face ca majoritatea asociațiilor de proprietari să repare din fonduri proprii eventualele distrugeri, deteriorări sau daune care apar în spațiile comune. Sumele de bani pentru realizarea acestor lucrări se suportă ulterior de către locuitorii condominiului, fiind plătite fie defalcat în întreținerea lunară pe mai multe luni calendaristice, fie într-o singură tranșă, dacă costurile sunt mici”, arată inițiatorii în expunerea de motive care însoțește proiectul.

Aceste asigurări vor fi facultative, însă, iar opțiunea de a le încheia sau nu va „aparține asociațiilor de proprietari, care decid conform nevoilor și intereselor lor”.

 

Contracte individuale la apă, ca să nu mai iasă asociația în pierdere lunar

Cel de-al patrulea proiect pentru modificarea Legii privind înființarea și funcționarea asociațiilor de proprietari ar veni mai mult în sprijinul asociațiilor unde există probleme de mulți ani de zile din cauza diferențelor la consumul de apă caldă sau rece, mai exact dintre ceea ce facturează furnizorul de apă și ce consum declară locatarii. 

Mai exact, cei doi parlamentari propun ca, pentru condominiile cu distribuție pe orizontală, apometrele să se monteze la nivel de casa scării, iar operatorii economici care livrează apă caldă sau rece să încheie contracte individuale cu apartamentele din condominii și să factureze, așadar, la nivel de apartament.

„În cazul distribuției pe orizontală, se emite o singură factură per asociație de proprietari, care ulterior se împarte conform numărului de metri cubi de apă caldă sau rece declarați lunar de proprietarii sau locatarii tuturor apartamentelor din condominiu. Situația ideală în acest context ar fi ca toți proprietarii sau locatarii de apartamente să citească corect și să declare corect consumul lunar de metri cubi de apă caldă sau rece. Însă în majoritatea asociațiilor de proprietari există discrepanțe între suma tuturor metrilor cubi de apă caldă declarați de proprietari sau locatari lunar și ce arată branșamentul operatorului economic care livrează apa caldă sau rece. De cele mai multe ori, suma metrilor cubi declarați este mai mică decât ce indică branșamentul operatorului economic care livrează apa. Acea diferență se calculează lunar, iar costurile aferente acesteia se împart în mod egal către toate apartamentele din asociația de proprietari. Motivele pentru care se înregistrează diferențe sunt variate, însă cel mai des întâlnite sunt două: proprietarii/locatarii declară diferit metri cubi pe care i-au consumat lunar, apometrele din apartamente folosesc sisteme manometrice diferite și înregistrează diferit consumul de apă”, se arată în expunerea de motive.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri