Guvernul va sesiza Curtea Constituțională în legătură cu un presupus conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi puterea executivă, după ancheta DNA în cazul Belina-TelDrum. Judecătorii CCR vor trebui să decidă dacă procurorii pot face anchete în ceea ce priveşte Hotărârile de Guvern.
Redactarea sesizării către Curtea Constituţională va fi realizată de ministrul Justiției şi ar putea fi gata până luni, a anunţat ieri Tudorel Toader. Ministrul Justiției a explicat că decizia CCR referitoare la celebra Ordonanţă 13 se aplică numai pentru ordonanţe şi legi, nu şi pentru Hotărârile de Guvern.
Curtea a decis, în luna februarie, că procurorii nu pot ancheta oportunitatea, circumstanţele şi împrejurările adoptării unei legi sau ordonanţe de Guvern. La acea vreme, decizia CCR a curmat ancheta în cazul adoptării controversatei OUG13 care modifica legislaţia penală. În aceste condiţii, ministrul Justiţiei vrea ca judecătorii CCR să răspundă la o altă întrebare: dacă la nivel de ordonanţe şi legi, procurorii nu pot cerceta oportunitatea emiterii, acelaşi lucru este valabil şi pentru HG-uri şi ordine de ministru?
Rovana Plumb: „Sunt nevinovată”
Fost judecător al Curţii, Tudorel Toader consideră că legalitatea unei Hotărâri de Guvern ar trebui verificată de judecătorii specializaţi în contencios-administrativ, şi nu de procurorii anticorupţie. Opinia ministrului a venit ca reacţie la ancheta DNA în dosarul Belina-Tel-Drum, caz în care procurorii verifică adoptarea a două Hotărâri de Guvern din noiembrie 2013, prin care Lacul Belina şi Braţul Pavel au trecut din proprietatea statului român în proprietatea CJ Teleorman, fiind închiriate, la doar câteva zile, societăţii Tel Drum. În acest dosar, DNA a început urmărirea penală pentru abuz în serviciu pe numele vicepremierului Sevil Shhaideh (la data faptelor secretar de stat în ministerul Dezvoltării condus de Liviu Dragnea) şi a cerut ridicarea imunităţii Rovanei Plumb, deputat PSD şi ministru delegat pentru Fonduri Europene (la data faptelor ministru al Mediului în Guvernul Ponta).
Plumb a studiat, ieri, dosarul trimis de DNA deputaţilor jurişti, iar la final a spus că dosarul Belina reprezintă „un atac la Guvern şi la PSD pentru destabilizarea statului de drept şi a ordinii constituţionale”.
Avem o democraţie din ce în ce mai consolidată, cu o luptă anticorupţie pe care o ducem cu demnitate şi cu rezultate foarte bune, chiar dacă unii politicieni încă nu s-au împăcat cu acest gând. Klaus Iohannis, preşedintele României