Jurnalul.ro Editoriale Agricultura, muncă multă, bani puțini

Agricultura, muncă multă, bani puțini

de Dan Constantin    |   
Tabloul statistic al agriculturii pe ansamblul UE, difuzat recent de EUROSTAT, arată că 2014 a fost un an mănos, cu producția de cereale cea mai mare după minimul din anul secetos 2003. Volumul de cereale recoltate în 2014 a fost de 331,7 milioane de tone, Franța fiind de departe, cu 72,7 milioane de tone, cel mai mare producător din UE, urma-tă de Germania (52 mil. t), Polo-nia (31,9 mil. t), Marea Britanie (24,5 mil. t) și România (22,1 mil. t). Valoric, cerealele repre-zintă, în UE, 13 la sută din producția agricolă totală și 25 la sută din producția vegetală. Urmărind seria cronologică a producțiilor, se constată că aces-tea sunt puternic influențate de condițiile climatice. Deși produc-țiile UE au fost crescute în 2014 cu 15,2 la sută față de media perioadei 2000-2012, suprafețe-le cultivate s-au redus cu 5 procente, fermierii dirijând suprafețele spre alte culturi mai eficiente.

Zootehnia are și ea câteva chei statistice de interpretat. Franța deține cel mai mare număr de bovine - 19 milioane de capete, 22 la sută din șeptelul bovin al UE, la porcine conduc nemții, cu 28,3 milioane de capete, 19 la sută din totalul din UE, iar brita-nicii sunt lideri europeni la creș-terea oilor, cu 23 milioane ovine, 27 la sută din UE. Numărul de ovine și bovine este egal pe ansamblul UE - 84, respectiv 88 milioane de capete. România este pe locul 3 la ovine - 9,5 milioane, având însă doar 5 mili-oane de bovine.

Criza ridicării cotațiilor la producțiile de lapte a declan-șat proteste aprige ale fermieri-lor din țările lăsate fără protecție, avantajul fiind de partea companiilor de lactate. Neînțelegerea specificului oieri-tului din România a adus ciobanii până în plenul Parlamentului. În politica Verde a UE, deși Româ-nia are ponderi de producții de luat în seamă, vocea ei se aude timid și a fost mută când trebuia să-și apere interesele în timpul mandatului de comisar pentru Agricultură al lui Dacian Cioloș. Ponderea agriculturii în PIB a scăzut în 20 de ani de la 18 la 4,4 la sută, ceea ce arată că în România viața la țară este cu muncă multă pe bani puțini.
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri