Jurnalul.ro Ştiri Observator Reguli stricte pentru giganții AI: Un proiect de lege vrea să reglementeze inteligența artificială

Reguli stricte pentru giganții AI: Un proiect de lege vrea să reglementeze inteligența artificială

de Redacția Jurnalul    |   

Un proiect de lege din California, SUA, vine în sprijinul reglementării modului în care inteligența artificială este dezvoltată și implementată, relatează Reuters. Proiectul a trecut deja de Senatul statului american.

Legislatorii din statul american California urmează să voteze un proiect de lege care ar trebui să reglementeze, în linii mari, modul în care este dezvoltată și implementată inteligența artificială.

Aceste lucru se întâmplă în ciuda faptului că mai mulți giganți din tehnologie și-au exprimat dezacordul față de proiectul de lege, cunoscut sub numele de SB 1047.

Inițiat de senatorul american democrat Scott Wiener, proiectul de lege ar urma să impună testarea siguranței pentru cele mai cunoscute și avansate modele de inteligență artificială.

Dezvoltatorii de software AI ar trebui, de asemenea, să dispună de metode concrete de dezactivare a modelelor de inteligență artificială, în cazul în care ceva nu decurge conform planului.

Eventuala lege ar da, de asemenea, procurorului general puterea de a acționa în judecată dezvoltatorii care nu se conformează, în special în cazul unei amenințări, cum ar fi preluarea AI a sistemelor guvernamentale.

Același proiect îi obligă pe dezvoltatori să angajeze terți pentru ca aceștia să poată evalua practicile de siguranță ale sistemelor bazate pe inteligență artificială.

Proiectul a trecut deja de Senatul statului California cu 32-1 voturi.

Totuși, un grup restrâns de democrați din California se opune proiectului, printre aceștia numărându-se și Nancy Pelosi care este de părere că proiectul „ar putea face mai mult rău decât bine”.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: ai big tech ChatGPT
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri