Jurnalul.ro Tech Laborator de teste Ai impresia că liniile din imagine au lungimi diferite? Te înșeli: explicația pentru iluzia optică

Ai impresia că liniile din imagine au lungimi diferite? Te înșeli: explicația pentru iluzia optică

Internetul este plin cu iluzii optice, care mai de care mai colorate și mai derutante pentru creierul nostru. Cea de mai sus nu face excepție.

Mințile noastre sunt atât de obișnuite cu lumea în care trăim încât, de cele mai multe ori, judecăm experiențele noi din prisma experiențelor trecute, fără să le mai trecem prin filtrul actualului.

Iluzia optică de mai sus poartă numele Muller-Lyer și este exemplul perfect pentru cele mai spuse mai sus, datorându-se memoriei vizuale.

Practic, ochii noștri percep cele două forme - o linie dreaptă cu “codițe” îndreptate în sus în fiecare zi. Aceste linii verticale care formează colțurile interioare și exterioare ale camerei și cele ale clădirilor din imaginea de mai sus sunt de aceeași mărime - totuși, linia din interior pare mai lungă. De ce se întâmplă acest lucru?

 

Potrivit unor neurocercetători, când liniile roșii formează un vârf de săgeată, ca în dreapta, ele distrag atenția de la linia verticală, făcând-o să pară mai mică. Alții sunt de părere că circumstanțele în care întâlnim aceste forme influențează modul în care le percepem.

 

O analiză de grup a relevat faptul că, în viața de zi cu zi, vedem linia care are coadă de săgeată, nu vârf, de la distanță. La asta se adaugă faptul că, în general, liniile verticale depărtate par mai mici decât cele apropiate (neuroștiința nu a găsit o cauză pentru acest lucru). Pe scurt, aceste idei au rămas impregnate în rețeaua neurală a creierului deci, văzând formele desenate pe hârtie, suntem păcăliți.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri