Un nou caz de Zika în România. Este vorba despre un copil în vârstă de 10 ani, care locuiește cu familia în Guyana Franceză, acolo unde a si contactat virusul, fiind doar in tranzit prin România.
Informații pentru persoanele care călătoresc sau care locuiesc în regiuni cu transmitere activă a virusului Zika:
Persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să știe că virusul Zika se poate transmite prin înțepătură de țânțar, dar și prin contact sexual.
a) Țânțarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei. Măsurile care previn transmiterea prin intermediul ințepăturii de țânțar sunt:
- Utilizarea substanțelor antițânțari (conform indicațiilor de pe eticheta lor)
- Purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a țânțarilor Aedes
- Plase contra țânțarilor sau aer condiționat în camera unde dorm
b) Utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual
· Femeile gravide sau care programează o sarcină nu ar trebui să călătorească în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înțepatură de țânțar.
· Persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe ar trebui să solicite o consultație de medicină călătorului înainte de a se deplasa într-o astfel de regiune cu transmitere a virusului (Sursa: Ministerul Sănătății)
Informații pentru cei care revin din regiuni cu transmitere activă a virusului Zika, pe antena3.ro