Tratamentul recomandat în cazul alcoolismului este abstinenţa. Dar specialiştii de la o clinică din Ottawa au brevetat un tratament mult mai pe placul pacienţilor. Ei tratează alcoolismul cu vin. Rezidenţii acestei clinici canadiene primesc la intervale regulate câte o măsură de vin, în cadrul unui aşa-numit “Program de administrare controlată a alcoolului”.
Pe durata unei zile, pacienţii primesc din oră în oră o anumită cantitate de vin cu 13% alcool. Prima doză le revine la 7:30 dimineaţa şi este şi cea mai generoasă: aproape 200 de mililitri de vin. Din oră în oră, paharele se umplu din nou, doar că este vorba de pahare mai mici, pentru cantitatea de aproximativ 140 de mililitri de băutură. La ora 21:30 rezidenţii clinicii primesc ultima doză a zilei. Dacă până la acel moment vreunul dintre ei pare să fie în stare de ebrietate, nu mai primeşte de băut, exact ca la bar.
Pacienţii clinicii sunt aproape în exclusivitate oameni ai străzii care au eşuat în repetatele încercări de a scăpa de alcoolism. Ei contribuie la cheltuieli prin pensie sau prin ajutoarele sociale pe care le primesc de la stat. „Sigur, ideal ar fi ca toţi cei care ajung în clinica noastră să devină abstinenţi, dar probabil că nu este fezabil. Poate nici posibil. Ce încercăm noi să facem este să îi ajutăm să reducă mult cantitatea de alcool pe care o consumă zilnic. Şi, în timp, unii dintre ei au reuşit să scape de dependenţă”, a explicat, pentru BBC, doctorul Jeff Turnbull, managerul clinicii.
Scopul tratamentului este de a schimba definitiv relaţia alcoolicilor cu băutura