Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Alcoolul îngrașă. E pe locul 2 după grăsimi ca aport energetic

Alcoolul îngrașă. E pe locul 2 după grăsimi ca aport energetic

Am auzit cu toții de burta de bere, dar mulți dintre noi nu realizează cât de dăunător este alcoolul într-o dietă de slăbit sau chiar de menținere! De ce? Pentru că are multe calorii, fiind pe locul 2 după grăsimi ca aport energetic, adică 7 kcal pe 1 g de alcool pur, însă conține și carbohidrați, mai ales zaharuri rapide. Iar pentru că de obicei e combinat cu siropuri sau sucuri, atât numărul de calorii, cât și cel de zaharuri cresc, spune dr. Amalia Arhire.

Astfel chiar și un cocktail simplu are cel puțin 120-200 kcal. Iar pentru cele complexe, până la 5-600 kcal, cât o masă principală! Pe lângă aceste lucruri, în momentul în care ajunge în corpul uman, acesta încearcă să scape cât mai repede de etanol, așa încât blochează folosirea de carbohidrați sau de grăsimi de către corp și își folosește toată energia pentru metabolizare. Iar prin metabolizarea etanolului, apar enzime în corp care semnalează că există o mare cantitate de energie care trebuie să se stocheze. Așa că în momentul consumului de alcool, formarea de acizi grași și deci de grăsime e accelerată.

Dacă odată cu alcoolul consumi mai ales carbohidrați combinați cu grăsime - ca fast-food, pizza, paste cu sos alb sau dulciuri, chips-uri, acestea ne vor îngrășa mai repede. Cantitatea de alcool recomandată zilnic de Organizația Mondială a Sănătății e și cea recomandată de nutriționiști pentru menținere. Astfel, pentru o femeie cantitatea e de o porție pe zi, iar pentru un bărbat cantitatea e de două porții de alcool, una însemnând : 120 ml vin, 330 ml bere sau 40 ml tărie. Deoarece o porție are 100-120 kcal, într-un program de slăbit e bine ca această cantitate să fie o dată la 3-4 zile. Și mai ales, să nu combinați alcoolul cu alimente grase sau cu multă făină sau zahăr.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri