Jurnalul.ro Ştiri Observator Alegeri prezidențiale 2019. Expert Forum: Urne transparente sau cereri numeroase pentru urna mobilă, sesizate de observatori

Alegeri prezidențiale 2019. Expert Forum: Urne transparente sau cereri numeroase pentru urna mobilă, sesizate de observatori

Observatorii ''Fiecare Vot'' au identificat o serie de probleme legate de organizarea necorespunzătoare a unor secţii de votare, dar şi cazuri în care mai multe cereri pentru urna mobilă au fost completate de aceeaşi persoană, informează Expert Forum, prin intermediul unui comunicat.

Astfel, la Secţia 77 din Lehliu Gară (Ialomiţa), observatorul a constatat pe parcursul zilei că mai multe persoane neautorizate au staţionat în jurul secţiei de votare.

"Observatorii au fost supuşi presiunilor de către primar şi de către alte persoane prezente în secţie şi au părăsit secţia de votare, deoarece siguranţa personală a acestora a fost pusă în pericol. A fost solicitat sprijinul Poliţiei de mai multe ori", a precizat Expert Forum.

La Secţia 429 din Malamuc (Prahova), primarul a refuzat să părăsească secţia de votare, iar preşedintele BESV nu a dispus îndepărtarea sa, arată sursa citată.

O altă problemă semnalată de către observatori s-a referit la existenţa unui număr crescut de cereri pentru urna mobilă.

La nivelul secţiilor de votare nr. 121-123 din localitatea Buzescu (Teleorman), observatorii au sesizat că au fost depuse în total 120 de cereri pentru urnă mobilă, dar şi că acestea erau "similare", fiind realizate "în format tip, împreună cu adeverinţe medicale emise de acelaşi medic, cu menţiunea netransportabil".

La secţia de votare nr. 181 din Bîscoveni (Teleorman) au fost situaţii similare în urma cărora a fost sesizată Poliţia. "În două cazuri, persoanele de pe listă s-au prezentat la sediul secţiei pentru a vota şi nu aveau cunoştinţă de depunerea unor astfel de cereri", precizează Expert Forum.

La secţia 145 din Ciolăneşti (Teleorman) a fost identificată o situaţie în care au fost depuse multe cereri pentru urna mobilă şi "există indicii privind un caz similar" şi la secţia din Slobozia-Mândră, menţionează Expert Forum.

Sesizări legate de organizarea secţiilor de votare au fost formulate de către observatorii de la: secţiile 487 şi 488 din Iaşi, precum şi 182 din Cluj-Napoca, unde urnele sunt transparente şi nu asigură secretul votului.

La Şcoala 93 din Sectorul 4, lipseau sigiliile urnelor de vot, în tip ce la Secţia 997 "cinci cabine de vot au pereţi laterali transparenţi şi din lateral se poate vedea cum votează alegătorii".

Pe de altă parte, la Secţia 2 din Timişoara şi la una dintre secţiile de la Colegiul Emil Racoviţă (Bucureşti) observatorii nu au fost primiţi în secţie. La Secţia 136 din Cluj-Napoca accesul observatorului a fost limitat de către preşedintele biroului electoral.

''Fiecare Vot'' este o iniţiativă civică pentru observarea alegerilor şi referendumurilor. Scopul activităţii observatorilor este acela de a identifica şi semnala autorităţilor şi publicului neregulile survenite în procesul electoral.

''Fiecare Vot'' va asigura duminică până la ora 22,00 asistenţă electorală tuturor celor interesaţi prin 0800 080 200 (gratuit, pentru România) şi +40212 039 020 (cu tarif normal, pentru străinătate), precum şi prin platforma www.votcorect.ro.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri