Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri SUA 2024: Trump, primul miting de campanie după tentativa de asasinat

Alegeri SUA 2024: Trump, primul miting de campanie după tentativa de asasinat

de Redacția Jurnalul    |   

Donald Trump a anunţat marţi că va ţine un miting de campanie sâmbătă în statul Michigan, la exact o săptămână după tentativa de asasinat împotriva sa, relatează AFP.

Candidatul republican va fi însoţit de J.D.Vance, care îi va deveni vicepreşedinte dacă va fi ales, se arată într-un comunicat.

Tentativa de asasinat, breșă de securitate

Bărbatul înarmat care a încercat să-l asasineze pe Donald Trump a tras de pe un acoperiş pe care Secret Service îl declarase în afara perimetrului său de securitate - o omisiune fatală pe care agenţia nu ar fi trebuit să o facă, au apreciat doi foşti oficiali ai agenţiei însărcinate cu protecţia personalităţilor americane, relatează Reuters.

Doi ofiţeri de poliţie din Pennsylvania care au mers să verifice un apel despre o persoană suspectă din zonă erau singuri când unul dintre ei, ridicat de colegul lui pentru a verifica acoperişul, a fost confruntat de bărbatul înarmat, Thomas Crooks, în vârstă de 20 de ani, a declarat într-un interviu şeriful din comitatul Butler, Michael Slupe.

Acest lucru a scos la iveală o breşă majoră în securitate, a spus Kenneth Valentine, un fost agent special al Secret Service: "Nu ar fi trebuit să se poată ajunge pe acoperiş", a spus el.

Kenneth Valentine a spus că agenţia ar fi trebuit să intervină pentru a monitoriza acoperişurile şi să poată opri ameninţarea ca următoarea linie de apărare.

Secret Service, care este responsabil pentru siguranţa lui Trump atât ca fost preşedinte, cât şi candidat republican la preşedinţie, nu a răspuns la multiple cereri de comentarii.

"Serviciul Secret a spus că clădirea se afla în afara perimetrului. Nu este adevărat. Aceasta ar fi trebuit să fie în perimetru", a afirmat, de asemenea, un fost agent al Secret Service într-un interviu. "Acesta este un eşec masiv", a apreciat el.

Ambii foşti oficiali ai Secret Service au spus că agenţia ar fi trebuit să identifice clădirea ca un risc de securitate şi să-şi asume responsabilitatea că nu poate fi accesată.

Joe Biden a anunţat duminică că a dispus o anchetă "independentă" asupra circumstanţelor tentativei de asasinat asupra lui Donald Trump, pe care urmează să-l înfrunte în alegerile de la 5 noiembrie.

Persistă misterul asupra mobilului atacatorului, Thomas Matthew Crooks, de 20 de ani, care a fost ucis de forţele de ordine. Înarmat cu o puşcă semiautomată, el a tras sâmbătă de mai multe ori de pe acoperişul unei clădiri aflate la circa 150 de metri de candidatul republican la preşedinţie, în timpul unui miting de campanie în Pennsylvania.

Donald Trump a fost rănit în această tentativă de asasinat şi a spus că a avut partea superioară a urechii "străpunsă" de un glonţ. Fotografiile cu fostul preşedinte cu sânge pe chip, cu pumnul ridicat, au intrat deja în istorie, scrie AFP.

Un spectator a fost ucis şi alţi doi răniţi grav în urma tentativei de asasinat.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Sursa: Agerpres

Subiecte în articol: Donald Trump miting
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri