Jurnalul.ro România inteligentă LIVE Alertă în sănătate! Cum eliminăm barierele din calea accesului pacienților la medicamente

LIVE Alertă în sănătate! Cum eliminăm barierele din calea accesului pacienților la medicamente

de Diana Scarlat    |   

Postul de televiziune Antena 3, singurul canal de știri din România partener al CNN International, alături de cotidianul național Jurnalul organizează, în cadrul proiectului România Inteligentă, Conferința Națională „Alertă în sănătate! Cum eliminăm barierele din calea accesului pacienților la medicamente”. Vor fi prezente companii și asociații, organizații din domeniul farmaceutic. Vor participa reprezentanți ai autorităților centrale, comisii parlamentare, specialiști care vor avea ocazia să interacționeze în mod direct în plenul conferinței.

 

Bolnavii din România s-au confruntat, în ultimii ani, cu lipsa unor medicamente esențiale pentru viața lor. Fie că vorbim despre Euthyrox, care a dispărut efectiv din farmacii în perioada de lockdown, fie că bolnavii de cancer sau cei cu afecțiuni cardiovasculare au avut probleme, această situație se repetă din ce în ce mai des. O foarte gravă problemă o au și cei cu boli autoimune, pentru care Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului au tergiversat aprobarea unor medicamente „off label” - care îi ajută, dar nu sunt concepute pentru bolile lor. O altă mare problemă care afectează toți bolnavii din România este eliminarea medicamentelor generice - acele tratamente ieftine, la care poate avea acces oricine, pentru că se pot produce după ce expiră perioada de exclusivitate pentru firma care deține licența. Anul trecut, în septembrie, Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a atras atenția Guvernului în legătură cu un mare pericol, după ce au fost eliminate de pe piață peste 2.500 de astfel de produse. Deși dădeau rezultate excelente în tratamente și costurile erau foarte mici, medicamentele generice de foarte bună calitate au fost retrase pur și simplu de pe piață, în ultimii trei ani.

Se poate demonstra eficacitatea 

Fără nicio justificare logică sau medicală, autoritățile statului român au împiedicat, în ultimii ani, producerea și intrarea pe piața din România a medicamentelor generice eficiente și ieftine, pentru tratarea bolnavilor. Se poate demonstra, cu studii științifice și analize de piață clare, că prin utilizarea medicamentelor generice și biosimilare se asigură tratarea unui număr mai mare de pacienți. În același timp, aceste medicamente permit sistemelor de sănătate să facă economii de cost, atât prin prețurile maiscăzute, cât și prin efectul pozitiv creat prin competiția generată. Prin eliminarea medicamentelor generice, românii nu au acces la tratamentele cu preț accesibil. Analiza situației din ultimii ani arată că în România, cheltuielile pentru sănătate sunt cele mai scăzute din UE, atât pe cap de locuitor, 1.200 de euro versus 2.500 de euro, media UE, cât și ca procent din PIB, 5,6% față de 8,2% media UE. „Rata mortalității din cauze tratabile este cea mai ridicată din UE, dublă față de media UE. România nu beneficiază de toate avantajele utilizării medicamentelor generice, acestea având o pondere în volum și valoare mai mică comparativ cu multe țări din UE. De exemplu, în 2019 medicamentele generice au reprezentat 25% din costul total al medicamentelor eliberate cu prescripție”, mai spun reprezentanții asociației.

România Inteligentă

Evenimentul de joi face parte din seria „România Inteligentă” – un nou produs media integrat, cu acoperire 360⁰. Până în prezent au fost dezbătute cele mai multe subiecte de interes major, precum soluțiile inteligente de servicii publice, de digitalizare în sectorul privat și în cel instituțional, alternative moderne și inovative pentru managementul traficului sau al deșeurilor, utilizări ale Inteligenței Artificiale și metode de reformare a relației cu cetățeanul-contribuabil. Emisiunea cu același titlu este realizată și prezentată de Cătălina Porumbel și Adrian Ursu, de luni până vineri, de la 9.45. Conferința Națională România Inteligentă, care va avea loc joi, 7 aprilie, va fi moderată de Adrian Ursu și, prin skype de la Budapesta, va participa ca speaker și dl Cristian Bușoi, eurodeputat, Parlamentul European. Printre speakeri se numără Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii; Adrian Câciu, ministrul Finanţelor; Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii, președinte Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaţilor; Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaţilor; dr. Adrian Wiener, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaţilor; conf. univ. dr. Florin Buicu, vicepreședinte Comisia pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaţilor și mai mulţi membri ai APMGR. Principalele teme ale conferinței sunt: „Piața de medicamente în România – evoluții și îngrijorări”, „Fabricile de producție medicamente generice din România – provocările momentului și soluții în crizele globale”, „Politicile de preț și taxa clawback”, „Strategia Farmaceutică Europeană: genericele și biosimilarele – esențiale pentru asigurarea accesului pacienților la tratamente”, „Propuneri pentru sustenabilitatea sistemului de sănătate și a accesului pacienților la medicamente”.

Ce sunt medicamentele generice 

Aceste medicamente au aceeași compoziție cantitativă și calitativă cu medicamentele inovative, intră pe piață la prețuri mici, după expirarea patentului medicamentelor inovative. Sunt aprobate de Autoritatea Europeană a Medicamentului, au aceeași eficacitate și siguranță ca și medicamentele inovative. România nu beneficiază de toate avantajele utilizării medicamentelor generice, acestea având o pondere în volum și valoare mai mică decât alte țări din UE. Producătorii de medicamente generice mai arată că foarte multe guverne din spațiul european sunt preocupate în permanență de creșterea accesului pacienților la terapii și de optimizarea bugetară, prin implementarea măsurilor ce promovează medicamentele generice și biosimilare.
Strategia farmaceutică pentru Europa, adoptată în noiembrie 2020, subliniază, de asemenea, importanța medicamentelor generice și biosimilare. Comisia va lua în considerare politicile direcționate care susțin o mai mare concurență pentru medicamente generice și biosimilare, bazată pe buna funcționare a pieței unice, mecanisme adecvate de protecție a pieței, eliminarea barierelor care întârzie intrarea lor pe piață în timp util și adoptarea sporită a sistemelor de sănătate. Din păcate, România nu a implementat nicio direcție menționată în Strategia farmaceutică, astfel mediul de operare din România rămâne nefavorabil producătorilor de medicamente generice și biosimilare.

Conferința se va desfășura joi, 7 aprilie, de la ora 9.30, la București, fiind transmisă live, pe pagina de Facebook a Antenei 3 https://www.facebook.com/Antena3Oficial și pe site-ul antena3.ro.

Prezentările, dezbaterile și schimbul de informații vor oferi o perspectivă clară și completă asupra accesului pacienților la medicamente.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri