S-a născut în judeţul Bistriţa-Năsăud, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi a scris istorie pentru reprezentativa Cehoslovaciei.
România a dat lumii un campion european. Este vorba despre Alexander Vencel senior (acum în vârstă de 72 de ani), unul dintre cei mai mari portari din istoria fostei Cehoslovacii. Acesta are 25 de selecţii la naţională, o participare la Campionatul Mondial (Mexic 1970) şi una la EURO, în 1976, când a reuşit să cucerească titlul continental!
Născut din tată slovac şi mamă unguroaică, Vencel a văzut lumina zilei la Ilva Mare, în judeţul Bistriţa-Năsăud. “În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, la începutul lui 1943, tata, dispecer la gara centrală din Bratislava, a fost trimis în România, la Ilva Mare. Părinţii mei au locuit la acolo până în aprilie 1944, într-o anexă a gării din Ilva Mare. Când luptele s-au apropiat, ne-am întors la Bratislava. La Ilva m-au conceput, la Ilva m-am născut, pe 8 februarie 1944. Aşa că mă simt şi un pic român”, a povestit Vencel, care a continuat: "Ştiu doar câteva cuvinte în română: salut, mulţumesc… Nu am avut timp să revin vreodată ştiau povestea, mă făceau atent mereu!"
Un adevărat simbol al clubului Slovan Bratislava, pentru care a jucat între 1961 şi 1977, Vencel are în palmares trei titluri ale Cehoslovaciei (1970, 1974, 1975), patru Cupe, dar şi Cupa Cupelor - câştigată în 1969, contra Barcelonei. A mai evoluat la Komarno şi la Nitra. În total, a adunat 321 de partide în primul eşalon cehoslovac, dintre care 132 fără gol primit.
Adversarul României
Deşi s-a născut într-un judeţ românesc, Alexander Vencel a înfruntat de şapte ori România. “Prima oară a fost la Europenele sub 18 ani din 1962. Am cucerit bronzul atunci. Debutul meu la seniori a fost tot contra României, pe 19 septembrie 1965, la Praga, 3-1, în preliminariile Mondialului din 1966. Am ştiut că era vorba de destin, de o viaţă. Am şi plâns când am aflat că voi fi titular! Am avut ambiţia să fac un meci mare, am învins! Din păcate, nu mai am niciun suvenir de atunci”, a rememorat fostul goalkeeper.
Celelalte meciuri ale lui Vencel împotriva “tricolorilor” au fost:
Cehoslovacia - România 1-2 (CM 1970, 6 iunie), Cehoslovacia - România 2-1 (Bucureşti, 14 septembrie 1971), Cehoslovacia – România 1-1 (Praga, 31 martie 1975), Cehoslovacia - România 1-1 (Bucureşti, 22 septembrie 1976) şi Cehoslovacia - România 3-2 (Praga, 6 octombrie 1976).
Titlul European = echivalentul a 1.000 de euro
În 1976, la Belgrad, Cehoslovacia a învins Germania de Vest în finala Europeanului, după 2-2 în timpul regulamentar şi 5-3 la loviturile de departajare. Vencel a fost rezervă în acea partidă. “Am primit echivalentul a 1.000 de euro de azi! Sepp Meier, omologul meu din poarta Germaniei, avea promis un Mercedes nou-nouţ şi vreo 50.000 de mărci. Nu cred că m-a minţit…”, şi-a amintit, pentru Libertatea, fostul portar.
Tradiţie în familie
Alexander Vencel are doi băieţi: Alexander junior şi Stanislav. Primul i-a călcat pe urme tatălui său. Ca portar, Alexander Vencel junior a evoluat atât pentru naţionala Cehoslovaciei, cât şi pentru Slovacia. Juniorul a început fotbalul tot la Slovan Bratislava, reuşind să impresioneze apoi în Franţa, acolo unde a evoluat pentru Strasbourg şi Le Havre. Stanislav a jucat şi el fotbal, fiind internaţional slovac de juniori, însă o accidentare i-a încheiat cariera tocmai în momentul în care se pregătea să debuteze în fotbalul profesionist. Alexander jr are trei copii, dintre care unul este fotbalist, evoluând pe postul de portar.
Îşi împarte inima în trei
Alexander Vencel senior va sta cu sufletul la gură, pe durata Campionatului European de fotbal. Atât Slovacia (Grupa B), cât şi Cehia (Grupa D) şi România (Grupa A) vor juca la turneul final. Vencel senior va avea primele emoţii pentru România, la 10 iunie, când “tricolorii” lui Iordănescu vor juca în deschiderea competiţiei, împotriva Franţei.