"Legislația sanitar-veterinară este vastă și cuprinde mai multe domenii. Referitor la această conferință, avem un cuvânt cheie și anume - responsabilitate. Cred că se potrivește responsabilitatea colectivă. Cred că aceasta este cheia soluționării nu numai a acestei probleme, ci în general a oricăror probleme care privesc, deopotrivă, autoritățile și societatea civilă. Să acționăm împreună, găsind fiecare dintre noi, autorități, ONG-uri, asociații profesionale, mass-media, fiecare cetățean, indiferent dacă acționează ca persoană fizică, fie în calitatea sa profesională, și aici vorbim de modalități, pârghii, instrumente prin care să putem contribui.
Prin oameni inteligenți, dedicați, implicați putem obține un statut care să nu mai atragă România în coada clasamentului privind gesionarea populației de câini fără stăpân. Dacă ar fi să abordez segmentul reglementare, schimbarea legislației, apreciez că în acest segment există reglementare. Nu cred că schimbara legislației este cheia. Implicarea. Fiecare dintre noi poate face mai mult. Îmi permit să invoc o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului, invocată inclusiv de CCR de-a lungul timpului atunci când acte normative din domeniu au fost supuse analizei CCR. Astfel, CEDO a statutat că gestionarea problematicii câinilor fără stăpân nu ține numai de autoritățile publice centrale sau locale, ci de întreaga societate civilă, considerând că implicarea trebuie să fie una efectivă.
Regementarea este o chestiune perfectibilă și acesta este atributul administrațiilor centrale, consider că modificările aduse de-a lungul timpului permit implicarea efectivă și printr-un efort comun se poate atinge dezideratul principalelor acte emise în materia gestionării câinilor fără stăpân, respectiv reducerea numărului de câini fără stăpân, ameliorarea sănătății și bunăstării câinilor din adăposturi, stoparea înmulțirii necontrolate a câinilor de rasă comună, prevenirea abandonului și a pierderii câinilor, facilitarea recuperării câinilor pierduți, promovarea deținerii responsabile a câinilor, reducerea apariției rabiei.
De ce opinez că legislația actuală permite implicare? Pentru că au fost create premisele pentru ca autoritățile locale să poată achiziționa microcipuri pentru identificarea câinilor din comunitățile pe care le reprezintă, să subvenționeze campanii de sterilizare a câinilor cu stăpân, s-a înființat Departamentul dedicat Poliției Animalelor din cadrul MAI cu atribuții specifice în situațiile în care un animal se află în pericol. Ca exemplu, prin modificările aduse actelor normative, s-au promovat identificarea și înregistrarea câinilor cu stăpân, sterilizara câinilor, inclusiv a câinilor de rasă comună cu stăpân, adopția, adopția la distanță, aceasta din urmă tocmai pentru a permite cetățenilor care doresc să se implice, să o facă chiar dacă nu implică preluarea unui animal efectiv dintr-un adăpost.
Site-ul registrucaini.ro promovează campaniile de sterilizare
ANSVSA prin departamentele de resort responsabile, conștientizând că abordarea problematicii câinilor fără stăpân presupune luarea în considerare a mai multor elemente cheie, printre care educația, controlul reproducerii, identificarea și înregistrarea, a susținut și promovat atât programe de conștientizare și educare privind deținerea responsabilă a câinilor, cât și activități de informare a populației privind adopția, acțiuni concretizate prin crearea unui site dedicat registrucaini.ro, ce dorește promovarea la nivel național a tot ce înseamnă campanii de sterilizare.
Pentru că mulți dintre noi avem rude în mediu rural dar aflăm informații din mediul urban și putem transmite informația. De aceea nu ne-am dori ca aceste campanii de informare să rămână doar afișe în anumite zone ale localităților, comunelor, satelor. Site ce menționează date actualizate despre toate adăposturile înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor dar și statistici asociate pentru că cei care doresc să se implice, să vadă exact unde este o nevoie mai mare", explică reprezentatul ANSVSA.