Jurnalul.ro Timp liber Calatorii România și Bulgaria își fac alianță turistică: Rute comune pentru străinii care vor să viziteze cele două țări „la pachet”

România și Bulgaria își fac alianță turistică: Rute comune pentru străinii care vor să viziteze cele două țări „la pachet”

de Diana Scarlat    |   

Pentru turiștii din zonele îndepărtate de sud-estul Europei, România și Bulgaria ar trebui să-și prezinte împreună oferta, ca destinație continentală, mai mult decât națională. Pornind de la nevoile vizitatorilor pe care atât țara noastră, cât și țara vecină vor să-i atragă, miniștrii Turismului din ambele țări au stabilit deja un plan de acțiune, pentru a participa împreună la târgurile internaționale de profil. De altfel, în ultimii ani, agențiile de turism au primit și din partea românilor solicitări pentru a-și face vacanțele pe litoralul românesc și pe cel bulgăresc, în aceeași perioadă, iar acum se lansează o nouă destinație montană, pentru sporturile de iarnă, în sudul Bulgariei, pentru care agenția de turism organizatoare a făcut prezentările, ieri, la Ambasada Bulgariei.

Săptămâna aceasta, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România, Ștefan Radu Oprea, a discutat cu omologul său bulgar, Evtim Miloshev, despre noua strategie comună a celor două țări, în privința prezentării ofertei comune, ca destinație din sud-estul Europei, la târgurile internaționale. Se vor crea rute regionale, în special pentru vizitatorii Asia, SUA, Canada sau Australia. 

Analizând tendințele actuale ale persoanelor de pe celelalte continente care vizitează Europa, experții ambelor țări au ajuns la concluzia că turiștii încearcă să includă într-o călătorie mai multe țări din aceeași regiune, atunci când aleg o destinație de vacanță. Asociațiile patronale din domeniul turismului, agențiile de turism și cele două ministere caută forme de colaborare pentru promovarea viitoarelor rute regionale.

„Am decis împreună cu ministrul Turismului din Bulgaria, dl. Evtim Miloshev, să constituim un grup de lucru la nivelul ministerelor pentru a ne putea coordona politica de promovare pe piețe terțe. Pentru a putea atrage turiști din Asia, America sau zone mai îndepărtate, trebuie să avem rute regionale. Turistul din Asia caută să viziteze mai multe țări atunci când alege ca destinație de vacanță Europa. De aceea, asociațiile patronale din domeniul turismului, agențiile de turism sub coordonarea celor două ministere pot găsi forme de colaborare pentru promovarea unor rute regionale. Aceeași abordare am propus-o și pentru temele în dezbatere la Bruxelles sau la Organizația Mondială a Turismului, de coordonare a pozițiilor de țară pentru a avea o politică regională”, a explicat, pe pagina sa de Facebook, ministrul Radu Oprea, în urma întâlnirii cu omologul său bulgar. 

Ideile pot fi preluate de la turiști 

Unele dintre aceste rute deja există, fiind formate de solicitările românilor din ultimii ani. De exemplu, cei care aleg o vacanță pe litoral încearcă să profite de perioada concediului pentru a petrece câteva zile în plus în Bulgaria, dacă cea mai mare parte a vacanței este în România, sau cumpără un sejur în Bulgaria și prelungesc vacanța cu cel puțin trei zile pe plajele din România.

Cel puțin din 2021, agențiile de turism din țara noastră au primit din ce în ce mai multe astfel de solicitări și au conceput circuite de vizitare a zonelor litorale din ambele țări, cu obiective importante, precum castelul Reginei Maria de la Balcic sau cetatea Nessebar, din sudul litoralului bulgăresc, care se pot lega, într-un circuit cultural, de muzeele de istorie din Mangalia sau Constanța. Unele agenții includ în circuite și Delta Dunării, iar pentru cei care vor să petreacă o vacanță mai lungă sunt și circuite care includ capitalele celor două țări sau zonele montane.

Noutăți de sezon, cu zbor charter

Turiștii români sunt atrași și de stațiunile montane ale Bulgariei, iar oferta s-a extins, de anul acesta, către sudul țării vecine. Agenția IRI Travel a prezentat, ieri, la Ambasada Bulgariei de la București, noile programe pe care le oferă, împreună cu peste 1.000 de agenții de turism partenere, începând din acest sezon de iarnă. 

Prima „vedetă” pentru schiorii români care merg în țara vecină a fost Bansko, iar de anul acesta a „venit tare din urmă” Pamporovo, o stațiune din sudul Bulgariei, frecventată mai ales de turiștii din vestul Europei, cu un domeniu schiabil foarte vast și organizare foarte bună. Prețurile sunt similare cu cele din Bansko, iar de anul acesta va exista și primul zbor charter – o premieră pentru vacanțele de iarnă în Bulgaria. Stațiunea a-nceput să fie frecventată de români după pandemie, iar acum are o cerere mai mare decât „vedeta” Bansko sau Borovets, pentru că oferta pentru sporturile de iarnă este foarte bună. Stațiunea are 55 km de pârtii de schi alpin și 38 km de piste de schi fond deservite de 18 instalații de transport pe cablu, cu o capacitate totală de 13.000 de persoane pe oră.

Aproape toate hotelurile din Pamporovo sunt foarte aproape de pârtia de schi și se schiază de la sfârșitul lunii noiembrie până la începutul lunii aprilie. Pamporovo a fost evitat, până acum trei ani, pentru că se putea ajunge acolo doar cu mașina proprie. Nu existau chartere nici măcar cu autocarul (așa cum există pentru Bansko), iar distanța până în sudul Bulgariei e mai mare decât până la Bansko sau Borovets.

Trendul a fost creat de agenții

Toate aceste avantaje ale noii destinații „vedetă” au fost prezentate, ieri, partenerilor, de agenția organizatoare IRI Travel, în cadrul unui eveniment organizat în colaborare cu Ambasada Bulgariei, în premieră pentru turismul din România. De altfel, aceeași agenție a fost prima care a anunțat că oferă circuite comune pentru vacanțele de vară, în România și Bulgaria, după 2020, eliminând vechea abordare a promovării unei destinații în detrimentul celeilalte. Mizând pe unirea celor două oferte în sezonul estival, a reușit să atragă un număr mai mare de turiști și să creeze noul trend, în colaborare cu agențiile partenere. De anul acesta, primul zbor charter din București pentru stațiunea Pamporovo este programat pentru 28 decembrie și se va pleca săptămânal spre aeroportul din Plovdiv până pe 21 februarie 2025. 

Circuitele România-Bulgaria pe care cele două țări le vor putea prezenta, mai ales pentru vizitatorii din Asia, ar putea include zonele de litoral și Delta Dunării din ambele state, zonele montane din ambele țări sau cele mai mari orașe turistice. Se fac deja și circuite în Dobrogea, incluzând ambele părți, de la nord și de la sud, cu zona Munților Hercinici. 

De asemenea, pentru pelerini se pot organiza circuite comune la bisericile și mănăstirile care sunt și monumente istorice, în ambele țări. Turismul culinar este foarte căutat de vizitatorii care vor să petreacă vacanțe mai lungi în Europa, iar pentru astfel de circuite gastronomice se pot crea rute speciale, în România și în Bulgaria.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: romania bulgaria alianta turistica
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri