Jurnalul.ro Timp liber Casa (VIDEO) Alimente și medicamente contrafăcute – cum le deosebești de cele originale? 16 metode infailibile

(VIDEO) Alimente și medicamente contrafăcute – cum le deosebești de cele originale? 16 metode infailibile

Știi cum să faci deosebirea între alimente și medicamente contrafăcute și cele autentice, originale, naturale – în ultimă instanță?

În filmulețul pe care îl puteți viziona mai jos, puteți observa cum se comportă diferite alimente, dar și medicamentele, la anumiți factori de presiune și distorsiune, în funcție de natura lor – dacă sunt produse originale sau fake-uri. Informații și „tehnici” de depistare a „făcăturilor” deosebit de prețioase dacă ne gândim că toți mâncăm zilnic (uneori fără să ne gândim ce anume mâncăm) și că mulți dintre noi apelează la medicamente măcar ocazional, dacă nu urmând un tratament de scurtă sau lungă durată.

Alimente și medicamente contrafăcute – cum le deosebești de cele originale?

#1 Brânzeturile

Brânzeturile procesate nu se vor topi ușor, precum brânzeturile fermentate natural. Vor avea tendința să „ardă” și să se „afume”, oarecum asemănător cu o bucată de polistiren sau de cauciuc. Asta pentru că la procesarea acestor brânzeturi se introduc anumiți compuși chimici, pentru a le face să dureze mai mult și să își păstreze gustul și consistența mult timp. Și, bineînțeles, o urmare e și prețul mic de vânzare, în urma acestui tip de acțiune asupra materiei prime naturale.

#2 Orezul

Din păcate, e confirmat că piața internațională e plină de „fake-uri”, atunci când vine vorba de orez (paradoxul e că „metoda” de falsificare a orezului vine tocmai dinspre zona din Asia care este și cea mai mare producătoare de orez). Procentul de boabe de orez din plastic poate să varieze, în pachetele „mânărite”, de la 0,5% la 15%.

Dacă aveți dubii referitor la marfa (și marca) pe care vreți să o cumpărați, cea mai simplă metodă este să luați un pumn de boabe de orez și să îi dați drumul într-o tigaie încinsă. Boabele de plastic se vor topi, în vreme ce cele naturale se vor rumeni, emanând un miros specific.

#3 Mâncarea pentru bebeluși

Sub pretextul că ar conține „calciu fortificat”, mâncarea pentru bebeluși prezinte reale riscuri pentru cei mici. „Îmbogățirea” cu calciu se face, adeseori, cu carbonat de calciu (sarea acidului carbonic) și, uneori, aceasta, prin calcinare (în urma prelucrărilor termice ale produsului), se transformă în grăuncioare de piatră de var (folosită în construcții). Pentru a verifica dacă e vorba într-adevăr de calciu fortificat și nu de un fake, puneți pasta pentru bebeluși într-o pungă, presați cu palmele ca să devină compactă și apoi treceți pe deasupra, apăsând, o greutate plată. Dacă există impurități (pietricele) în mâncarea bebelușului, ele se vor aduna grămadă.

#4 Vitaminele (suplimentele naturale)

Dacă vreți să știți cât de „naturale” sunt suplimentele alimentare din categoria „vitaminelor”, nu aveți decât să le supuneți la proba focului. Așezați o pilulă într-o lingură pe care o țineți deasupra flăcării (sau într-o tăviță, în cuptor) și dacă va arde și se va topi, atunci este un fake, adică un produs de sinteză, care de obicei conține și un derivat din petrol etc.. Dacă sunt naturale, vitaminele nu se topesc și nu ard.

Alimente și medicamente contrafăcute – cum le deosebești de cele originale?

#5 Grăsimea din carne

....................

Citește mai departe și urmărește VIDEO AICI

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri