Fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, suspendată din avocatură la sfârșitul anului trecut, a acționat în judecată, în două dosare separate, Uniunea Națională a Barourilor din România și Baroul Dolj. Ambele cereri de chemare în judecată au fost formulate, zilele trecute, la Curtea de Apel București, urmând ca, în perioada imediat următoare, instanța să le aloce termene de judecată.
Alina Bica a atacat în instanță Decizia Uniunii Naționale a Barourior din România nr. 253 din 2017, care a avizat o hotărâre a Consiliului Baroului Dolj, din luna decembrie a anuui trecut, prin care fosta șefă a Parchetului Antimafie a fost suspendată din profesia de avocat.
Este vorba despre două cauze civile, având același obiect, înregistrate de Alina Bica pe rolul Secției a VIII-a de Contencios Administrativ și Fiscal a Curții de Apel București, reclamanta menținând ca pârâți, în ambele cauze, atât Uniunea Națională a Barourilor din România, cât și Baroul Dlolj și solicitând instanșei anularea Deciziei nr 253 din 2017. Până în prezent, niciunul dintre procese nu a primit un prim termen de judectă.
În decembrie 2016, fostul procuror-șef al DIICOT, Alina Bica, a fost suspendat din avocatură, printr-o decizie a Consiliului Baroului Dolj, decizie motivată de apariția condamnării acesteia la patru ani de închisoare. Condamnarea a fost pronunțată, pe fond, în dosarul în care Bica a fost trimisă în judecată de DNA pentru favorizarea infractoruui, într-un dosar care îl viza pe afaceristul Ovidiu Tender. Ulterior deciziei Bariului Dolj, Uniunea Națională a Barourilor din Româna a decis excluderea Alinăi Bica din avocatură.
În replică, fosta șefă a DIICOT susținea că avocații au invocat, în decizia de la sfârșitul anului trecut, un articol din statutul profesiei care prevede ă un avocat poate fi suspendat din profesie, dacă împotriva lui s-a pus în mișcare acțiunea penală sau dacă s-a dispus trimiterea lui în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni de natură să aducă atingere prestigiului profesiei. Bica a precizat că legea nu impunea să se ia o astfel de măsură, precizând că este singurul avocat suspendat din Barou ca urmare a unei condamnări care nu este definitivă.
Alina Bica a intrat în avocatură, anul trecut, inițial în Baroul București, după care, în luna martie, i-a fost aprobat transferul în cadrul Baroului Dolj. Ea a fost, ulterior, condamnată, pe fond, de ÎCCJ, la patru ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost trimisă în judecată de DNA pentru favorizarea infractorului. Instanța a achitat-o, în schimb, pe BIca pentru două infracțiuni e abuz în serviciu și pentru o altă infracțiune de favorizare a făptuitorului Adriean Videanu.
Fosta șefă a DIICOT a devenit ținta DNA, în toamna anului 2014, instituția condusă de Laura Codruța Kovesi făcându-i Alinăi Bica mai multe dosare penale în legătură cu activitatea acesteia, derulată în calitate de președinte al Comisiei pentru stabilirea despăgubirilor de la ANRP. Alina Bica a fost chiar arestată, ea petrecându-și câteva luni atât în arestul Poliției Capitalei, cât și în Penitenciarul Târgșor.
Alina Bica susține că este singurul avocat suspendat din profesie, pentru că a primit o condamnare, care nu este definitivă, într-un dosar penal. Ea a precizat că legea nu obliga Baroul Dolj să ia o astfel de măsură