Jurnalul.ro Timp liber Monden Alina Gorghiu: Nu cred că o să îmi iau concediu de creştere a copilului

Alina Gorghiu: Nu cred că o să îmi iau concediu de creştere a copilului

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a mărturisit, miercuri, la Parlament, după ce plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de lege privind creşterea indemnizaţiei de creştere a copilului, că nu crede că îşi va lua concediu de maternitate, după ce va naşte în mai.

Întrebată dacă s-a gândit cât va sta acasă după ce va naşte, Alina Gorghiu a declarat: ”Nu m-am gândit şi vă mărturisesc că nu cred că voi sta în concediu”. 

Copreşedintele PNL a mai spus că, după adoptarea legii, Guvernul va găsi în mod sigur surse pentru finanţarea acestor măsuri. 

”Foarte mulţi colegi au identificat sursa de finanţare, au spus că există acest excedent publicat de Ministerul de Finanţe (...) Dacă există voinţă parlamentară şi dialog cu factorul guvernamental, se va găsi pentru că impactul nu este atât de mare precum se sperie unii sau alţii. Cu puţină atenţie, efort şi dedicare pentru cauza demografiei din România, Guvernul va face un efort şi va găsi sursa de finanţare”, a mai precizat Alina Gorghiu. 

Alina Gorghiu va naşte un băieţel la sfârşitul lunii mai. 

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, legea prin care indemnizaţia de creştere a copilului va fi de 85% din veniturile părintelui şi se va acorda pentru o perioadă de doi ani, fără niciun plafon.

Indemnizaţia de creştere a copilului va fi de 85% din veniturile părintelui şi se va acorda pentru o perioadă de doi ani, fără niciun plafon, au decis, pe 8 martie, de Ziua Internaţională a Femeii, deputaţii din Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor.

Conform modificărilor adoptate de Comisia de muncă, persoanele care în ultimii 2 ani anterior datei naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pot beneficia de indemnizaţia de creştere a copilului până când acesta împlineşte 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi.

Cuantumul indemnizaţiei va fi 85% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani şi nu poate fi mai mică de 85% de salariul minim brut pe ţară garantat.

Totodată, plafonul maxim de 3.400 de lei a fost eliminat.

Indemnizaţia se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemenală, de tripleţi începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere.

Astfel, mamele care au gemeni sau mai mulţi copii din aceeaşi sarcină primesc un bonus, pe lângă indemnizaţie de 85 % din salariul minim brut pe ţară pentru fiecare copil începând cu al doilea copil.

Persoanele care în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediul pentru creşterea copilului obţin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minim garantată.

Aceste prevederi urmează să intre în vigoare de la 1 iulie 2016.

Camera Deputaţilor este forul decizional în privinţa acestui proiect. 

Subiecte în articol: alina gorghiu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri