Pierderea vine ca urmare a faptului că „veniturile din vânzări nu au putut compensa costurile mari de producţie rezultate din preţurile materiilor prime şi ale utilităţilor”.
De asemenea, societatea a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 1,1 miliarde de lei între ianuarie şi martie 2022, cu 48% mai mare decât in T1/2021 (744 milioane de lei), pe fondul creşterii cantitative a livrărilor de produse procesate şi al creşterii preţului aluminiului la Bursa de Metale din Londra (LME).
Compania notează în acest sens „cotaţii medii ale LME in T1/2022 (3.280 dolari/tonă), în creştere cu 1.184 dolari/ tonă, comparativ cu T1/2021 (2.096 dolari/ tonă), o creştere de 56% a cotaţiei pe piaţă”.
„Grupul a fost nevoit ca în T1 2022 să reducă producţia de aluminiu electrolitic, oprind activitatea în trei din cele cinci hale de electroliză, prin aplicarea de măsuri tehnologice specifice care vor permite o repornire rapidă şi eficientă a halelor de electroliza atunci când condiţiile pe piaţa energiei vor reveni la niveluri sustenabile. Această decizie s-a bazat pe un model economic care ne ajută să ne păstrăm lichidităţile şi să ne îndeplinim toate obligaţiile financiare, inclusiv plata la timp a salariilor, impozitelor şi taxelor către Stat, precum şi a datoriilor către furnizorii noştri şi a ratelor la împrumuturile contractate”, reiese din raport.
În plus, pentru a anula impactul asupra cifrei de afaceri, grupul a achiziţionat metal primar rece de pe piaţă în T1/2022 şi a reuşit să crească producţia de produse laminate plate cu 21% comparativ cu T1/2021.
În acelaşi timp, Alro şi-a regândit strategia de afaceri pentru filialele sale. Astfel, Alum a ajustat temporar operaţiunile de la unităţile sale de producţie pentru a satisface nevoile reduse de alumină ale societăţii-mamă, iar Sierra Mineral Holdings I, Ltd şi-a redus producţia pentru a asigura livrarea de bauxită în conformitate cu cerinţele Alum.
Acţiunile ALR s-au depreciat cu aproape 20% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii totale de circa 11 milioane de lei, dinamica fiind afectată de efectele războiului ruso-ucrainean şi de preţurile ridicate din industria energetică.
Compania este controlată în proporţie de 51,2% de Vimetco Plc, urmat de Pavăl Holding (23,2%), alţi acţionari (12,4%) şi Fondul Proprietatea (10,2%). Valoarea de piaţă a Alro Slatina ajunge la circa un miliard de lei, în scădere cu 52,8% în ultimele 12 luni, conform datelor BVB.
(sursa: Mediafax)