Guvernul a adoptat, luni, noi reglementări pentru instituirea indemnizațiilor de merit pentru persoanele care fac dovada excelenței într-un domeniu al patrimoniului cultural imaterial, deținătoare ale titlului onorific de „Tezaur uman viu”.
Majoritatea beneficiarilor distincției sunt persoane trecute de 60 de ani, care nu mai pot desfășura activitățile specifice pentru care au primit distincția, informează Ministerul Culturii, care a propus proiectul.
„În acest context, era necesară crearea unui mecanism pentru recunoașterea meritelor persoanelor declarate Tezaure Umane Vii și integrarea acestor păstrători ai patrimoniului cultural imaterial în rândul beneficiarilor indemnizației de merit instituită prin Legea nr. 118/2002”, informează Ministerul Culturii, potrivit Mediafax.
Se propune completarea categoriilor de potențiali beneficiari ai indemnizației de merit, cu categoria persoanelor care promovează patrimoniul cultural imaterial.
Prin proiectul de hotărâre adoptat sunt completate criteriile de atribuire a indemnizației de merit pentru domeniul culturii cu o secțiune nouă, care să vizeze criteriile de atribuire a indemnizației de merit în domeniul patrimoniului cultural imaterial.