Jurnalul.ro Ştiri Justitie Alţi torţionari demascaţi. Peste 200 de morţi, doar Vişinescu a fost condamnat

Alţi torţionari demascaţi. Peste 200 de morţi, doar Vişinescu a fost condamnat

de Robert Kiss    |   

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului a dezvăluit numele altor doi foşti torţionari din perioada comunistă. Este vorba despre Marian Petrescu, fostul comandant al penitenciarului Galaţi şi Gheorghe Boştină, fost locţiitor politic. Peste 200 de persoane au murit în perioada în care Boştină şi Petrescu au condus închisoarea. Ambii sunt încă în viaţă şi vor fi urmăriţi penal pentru crime împotriva umanităţii.

Generalul-maior de Securitate Gheorghe Boştină s-a născut în comuna Ciuperceni din judeţul Gorj şi a ajuns, din strungar fierar, să conducă penitenciarul Galaţi. În perioada 1957-1960 a îndeplinit funcţia de locţiitor politic al penitenciarului Galaţi, perioadă în care s-ar face vinovat de moartea a peste 100 de deţinuţi cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani. În perioada decembrie 1989 – 1990, Boştină a îndeplinit funcţia de şef al Direcţiei Generale a Penitenciarelor, iar prin decretul din 28 decembrie 1989 a fost înaintat la gradul de general maior. Colonelul Marian Popescu s-a născut în 1931, fiind la bază mecanic ajustor. Din 1954 ajunge să conducă Direcţia Generală a Penitenciarelor şi Coloniilor de Muncă în calitate de şef de secţie. Între 1 februarie 1959 şi 1 decembrie 1966 a fost comandat al Penitenciarului Galaţi. În perioada regimul său a fost înregistrate 105 decese. „În perioada în care aceştia au condus penitenciarul Galaţi, deţinuţii politici au fost supuşi unui regim de detenţie extrem de dur, unul de exterminare, care a presupus înfometarea, violenţele fizice, presiunile psihice, privarea de asistenţă medicală”, a explicat Radu Preda, directorul IICCMER.

Mărturii din infern

Deţinuţii suportau bătăi crunte, erau înfometaţi, privaţi de apă şi puşi să muncească peste 15 ore pe zi. „La lucrările la dig ne ţineau de dimineaţa până noaptea. Dacă nu făceai norma de trei metri cubi pe zi, te oprea în poartă şi te bătea” îşi aminteşte Ovidiu Orceag, fost deţinut politic. „Se făcea un cordon cu militar şi-ţi dădea, zece, cinşpe, douăzeci la fund cu un fier de şase. Te punea jos, punea picioarele aşa, şi unu pe gât, şi-ţi dădea cum era el de cuviincios. Fierul nu face sânge, pătrunde în interior, îţi rupe muschiul, dar nu plesneşte pielea să facă sânge”, povesteşte Nicolae Munteanu, şi el fost deţinut în penitenciarul Galaţi.

Un singur torţionar a fost condamnat până în zilele noastre. Fostul comandat al penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandra Vişinescu, a fost condamnat definitv la 20 de ani de închisoare. Tot 20 de ani a primit şi fostul comandat de la Periprava, Ioan Ficior, însă decizia instanţei nu este definitivă.

Subiecte în articol: tortionari
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri