Printre puţinele ocazii de a asculta tango nuevo în tradiţionala formulă de cvintet a lui Astor Piazzola, concertul reuneşte pe aceeaşi scenă doi Country Brand Ambassador of Argentina – Analia Selis şi muzicianul argentinian, dublu nominalizat la Premiile Latin Grammy, Mariano Castro, violonistul Rafael Butaru, contrabasista Florentina Ciornei şi doi invitaţi de excepţie din Buenos Aires, pianistul Julian Caeiro şi bandeonistrul Nicolas Velazquez.
„Vom cânta Piazzola autentic în toată splendoarea sa, aşa cum se interpretează în lumea tangoului autentic: la pian, chitară, vioară, contrabas şi bandoneon.” - Analia Selis
CONCERT „Astor Piazzola. O poveste autentică”
Marţi, 30 mai, ora 19.00 | ARCUB – Sala Mare
Analia Selis – voce (Argentina)
Mariano Castro –pian şi chitară (Argentina)
Rafael Butaru – vioară (România)
Florentina Ciornei – contrabas (România)
Invitaţi speciali:
Julian Caeiro – pian (Argentina)
Nicolas Velázquez – bandoneon (Argentina)
Analia Selis s-a născut în Tucumán, Argentina. S-a stabilit în România în 2003. Între 2005 și 2014 a avut multe reușite în cariera sa de cântăreață de pop latino-american, devenind foarte cunoscută în România, unde a interpretat pe cele mai prestigioase scene și a fost invitată la mai multe posturi de televiziune și de radio. În 2014 a început să cânte tango, iar de atunci și până în prezent a colaborat cu toate orchestrele din România, dar și cu orchestre din Elveția, Cehia, Lituania, Argentina. A fost invitată să cânte alături de diferite ansambluri: Kamerata Kronstadt, Gaudeamus Quartet, Contempo Quartet ș.a; precum și în cadrul unor importante festivaluri de muzică: Festivalul Internațional „George Enescu” (România), Radio Song Festival (Beijing, China), Kammermusiktage Barth Festival (Germania), Das Einzigartige Crossover Festival (Elveția), Festivalul și Concursul Internațional de Violoncel de la Klaipėda (Lituania). În prezent, continuă să promoveze tango-ul tradițional argentinian și muzica lui Astor Piazzolla atât în România, cât și în Europa.
Mariano Castro s-a născut în Buenos Aires. S-a stabilit în România în 2013. Este muzician complex, pianist, chitarist, compozitor, orchestrator. Are la activ peste 40 de turnee internaţionale în: Statele Unite, Canada, Brazilia, Ecuador, Italia, Elveţia, Germania, Romania, Franţa, Rusia, Portugalia, Polonia, Spania, Danemarca, Bulgaria, Olanda, Suedia, Cehia şi Lituania. Împreună cu Trupa Narcotango a fost nominalizat de două ori la Latin Grammy Awards (2009 şi 2010) la categoria „Cel mai bun album de tango”. Congresul din Buenos Aires îl declara în 2014: Personalitate Marcantă a Culturii din Buenos Aires, pentru întreaga sa traiectorie artistică şi datorită aportului artistic adus în promovarea culturii argentiniene. În prezent este pianist și orchestrator alături de diferite orchestre filarmonice din România și Europa.
Adrian Flautistu este unul din cei mai apreciați contrabasiști de jazz din România. A câștigat numeroase premii la Concursuri și Festivaluri de Jazz din România și din străinătate, cum ar fi: Festivalul de Jazz de la Târgu Mureș, Festivalul de Jazz de la Sibiu, Getxo Jazz Bilbao. A colaborat cu importanți soliști vocali și instrumentiști de jazz din România și din străinătate. În prezent este basist la Big Band-ul Radio.
Rafael Butaru este concertmaistrul Filarmonicii „George Enescu” și al Operei Naționale din București. Este membru Romanian Chamber Orchestra, al Ludens Piano Trio și al ansamblului de muzică veche I Ludici. De-a lungul carierei sale a cântat alături de muzicieni de prestigiu precum: Marin Cazacu, Dorin Marc, Liviu Prunaru, David Cohen, Alexander Sitkowetsky, etc. Este câștigător a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale. Activitatea sa solistică include concerte susținute în cadrul stagiunii Filarmonicii „George Enescu”, Radiodifuziunii Române cu Orchestra Națională Radio și Orchestra de Cameră, cu Orchestra Română de Tineret, în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, Festivalul Internațional Sergiu Celibidache, Festivalul Enescu și Muzica lumii, Young Euro Classic, TIFF, Festivalul Internațional de muzică de cameră SoNoRo și numeroase concerte în stagiunea filarmonicilor din țară și străinătate.
Julián Caeiro s-a născut în orașul Buenos Aires, Argentina în 1980. A studiat pianul la Conservatorul Național „Carlos López Buchardo”, aprofundându-și studiile în improvizație de jazz cu renumiţii profesori Diego Schissi și Abel Rogantini. Ca pianist, aranjator și director muzical, a avut turnee în Germania, Elveția, Franța, Italia, România, SUA, Japonia, China, Brazilia, Chile și Uruguay. În 2018 a realizat aranjamente orchestrale pentru „Tango simfonic II”, un proiect al Analiei Selis, cu care a concertat la „Sala Radio” din București. În același an a făcut orchestrații pentru violoncel solo care au fost interpretate de artistul Răzvan Suma. În 2022 a făcut aranjamente pentru Ricky Martín Sinfónico în turneul său în Argentina și Uruguay, participând ca și pianist în concertele sale. În prezent este directorul muzical al grupului „Elegante Sport”, cu care pregătește al treilea album și al duo-ului „Caeiro Velazquez”.
Nicolás Velázquez s-a născut la Buenos Aires, Argentina în 1995. A început să studieze bandoneonul încă din copilărie cu renumitul compozitor Carlos Lazzari și maestrul Federico Pereiro. În 2015 s-a alăturat „Emilio Balcarce School Orchestra” până când a terminat studiile în 2016. A făcut parte din diverse grupuri, urcând pe scenă alături de mari artiști precum Pepe Colangelo, Roberto Alvarez, Victor Lavallen, Raul Lavie. Din 2016 este membru al companiei de tango „Estampas Porteñas”, cu care a concertat în Statele Unite, China, Peru și Argentina. În 2022 a înregistrat primul său album solo, cu aranjamente şi compoziţii proprii. În prezent este bandoneonist pentru Quintetul Gabriel Lombardo, face parte din grupul „Elegante Sport” cu care pregătește al treilea album, dar și din duo-ul Caeiro Velázquez