Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Analiză Deloitte: Băncile se dezvoltă la nivel global în ritmuri diferite, pe măsură ce se adaptează la transformările digitale

Analiză Deloitte: Băncile se dezvoltă la nivel global în ritmuri diferite, pe măsură ce se adaptează la transformările digitale

Sistemul bancar global înregistrează cele mai bune rezultate din ultimul deceniu, în ciuda faptului că băncile se dezvoltă în ritmuri diferite, conform studiului Deloitte „Perspective asupra pieței bancare și de capital, ediția 2019”. Însă, pe măsură ce sistemul se adaptează la transformările digitale, apare presiunea asupra rentabilității, care derivă din nevoia de a gestiona mai bine datele, de a integra soluțiile tehnologice specifice domeniului financiar (fintech), precum şi soluțiile de securitate, arată analiza Deloitte.

Conform studiului, consolidarea ar putea reprezenta singura soluție pentru ca unele bănci să supravieţuiască, având în vedere provocările unice cu care acestea se confruntă, precum deficienţele structurale, dificultatea de a-și vinde produsele și serviciile, precum şi ratele scăzute sau negative ale dobânzilor. Numeroase bănci europene și-au redus dimensiunea, retrăgându-se de pe unele pieţe internaţionale. Pe de altă parte, sistemul bancar din Statele Unite este robust, cu un nivel foarte bun de eficienţă şi de credite neperformante.

O altă provocare pentru sistemul bancar este integrarea în condiții de siguranță a multiplelor funcţii digitale în diferite domenii de activitate. Băncile vor investi miliarde de dolari în tehnologie în următorii ani pentru a-şi moderniza sistemele, platformele şi instrumentele, astfel încât să asigure standarde superioare de securitate în gestionarea datelor.

„România se aliniază la tendinţa globală, multe bănci locale demarând procese de transformare digitală, conştientizând că astfel creează oportunităţi şi avantaje de neegalat pentru afacere, consumatori şi investitori. Băncile locale se confruntă în prezent cu provocări considerabile în demersul lor de a rămâne profitabile și, pentru prima dată, bancherii sunt preocupați mai mult de impozitare, decât de reglementare. Noile reglementări fiscale majorează semnificativ costul împrumuturilor şi au un impact semnificativ asupra creditelor neperformante. Prin urmare, băncile trebuie să devină agile în deciziile de business şi să inoveze pentru a-și creşte eficienţa şi a reduce costurile. Automatizarea poate contribui la reducerea cheltuielilor băncilor cu 30-40% în anumite zone precum departamentele de relații cu clienții, funcțiile suport şi centrele operaționale. Tot mai mulţi dintre clienţii noștri folosesc inovaţia şi inteligenţa artificială pentru a-și dezvolta ariile de gestionare a riscului şi de conformitate”, a declarat Dimitrios Goranitis, Partener servicii de risc şi reglementare, Deloitte România, care coordonează la nivelul Europei Centrale serviciile de risc și reglementare pentru instituțiile financiare ce acoperă și strategiile de supervizare a sistemului bancar.

Studiul Deloitte „Perspective asupra pieței bancare şi de capital, ediția 2019” arată și că revoluţia digitală a dezvoltat şi, în același timp, a complicat relaţia dintre bănci şi fintech-uri. Folosirea potenţialului inovator al fintech-urilor într-un mediu sigur şi reglementat reprezintă o probă de echilibru pentru sistemul bancar global.

Succesul sistemului bancar în epoca transformării digitale depinde în mare măsură de modul în care conlucrează strategia, tehnologia și operaţiunile. În acest sens, analiza Deloitte evidenţiază nevoia băncilor de a gestiona mai bine datele pentru a valorifica în mod optim investiţiile în tehnologie. Deşi resursele de date sunt abundente, adesea nu sunt uşor accesibile, suficient de clare sau de integrate. Pentru a obține un efect maxim, băncile intenționează să utilizeze tehnologiile digitale în anul 2019 pentru a excela la managementul datelor, pentru a moderniza infrastructura centrală, a implementa soluții de inteligenţă artificială şi pentru a migra către tehnologiile cloud.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri