Jurnalul.ro Ştiri Externe Angajamentul SUA față de NATO rămâne „foarte puternic”

Angajamentul SUA față de NATO rămâne „foarte puternic”

Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări joi că angajamentul SUA faţă de NATO "rămâne foarte puternic", explicând că ar putea retrage SUA din Alianţă fără aprobarea Congresului, dar nu este necesar acest lucru, într-o conferinţă de presă în a doua şi ultima zi a summitului NATO de la Bruxelles, relatează Reuters, AFP şi dpa. 

"NATO este mult mai puternică acum decât cu două zile în urmă", a declarat Trump în finalul unei sesiuni convocate de urgenţă la iniţiativa sa consacrate bugetului Alianţei, pe care a calificat-o drept "fantastică" şi încărcată de un "puternic spirit colegial". 

Liderul de la Casa Albă a precizat că în momentul de faţă este "foarte, foarte mulţumit" pentru că toţi aliaţii au promis să-şi majoreze "substanţial" bugetul apărării la niveluri "nemaiîntâlnite", iar în final obiectivul va fi "chiar ceva mai ridicat" decât cel de 2% din PIB evocat până acum. "După atingerea obiectivului de 2%, vom începe să discutăm despre creşterea acestui prag", a menţionat el, indicând că "4% este cifra potrivită". 

"Ieri le-am spus că sunt extrem de nemulţumit de ce se întâmplă. Acum suntem foarte mulţumiţi", a insistat Trump, care i-a criticat vehement miercuri pe aliaţi pentru că nu-şi respectă angajamentul de a creşte cheltuielile cu apărarea. 

"Cred în NATO", a spus preşedintele american, adăugând că "nu este necesar" să ameninţe cu retragerea din Alianţă pentru a convinge statele aliate să-şi majoreze aceste cheltuieli. 

Donald Trump a ţinut să reafirme în aceeaşi conferinţă de presă că este foarte "consecvent" şi "un geniu foarte stabil", mărturisind totodată că are un "mare respect" pentru Germania, pe care o criticase vehement miercuri şi chiar cu câteva ore în urmă din cauza bugetului său militar.

AGERPRES

Subiecte în articol: sua nato donald trump
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri