Jurnalul.ro Special Angajatorii se așteaptă ca deficitul forței de muncă să se înrăutățească. De ce se plâng firmele din România

Angajatorii se așteaptă ca deficitul forței de muncă să se înrăutățească. De ce se plâng firmele din România

de Adrian Stoica    |   

Un nou avertisment cu privire la deficitul de forță de muncă din Europa a fost emis de Forumul Economic Mondial (WEF), care susține că pentru Comisia Europeană trebuie să devină o prioritate furnizarea unui plan pentru locuri de muncă de calitate.

Raportul privind viitorul locurilor de muncă 2025 publicat de WEF spune că „deficiențele de competențe și deficitul de talente pe piața muncii rămân o barieră cheie” în calea succesului firmelor europene în următorii cinci ani. S-a constatat că 54% dintre angajatori se așteaptă ca deficitul de forță de muncă să se înrăutățească - semnificativ peste media globală - iar prioritatea principală a respondenților a fost „finanțarea pentru recalificare și perfecționare”. De asemenea, cercetările efectuate de Institutul European al Sindicatelor au constatat că penuria este cauzată de calitatea proastă a locurilor de muncă, industriile fiind cel mai greu să recruteze lucrători plătind în medie cu 9% mai puțin decât sectoarele mai puțin afectate de deficitul de forță de muncă.

Schimbările tehnologice, fragmentarea geoeconomică, incertitudinea economică, schimbările demografice și tranziția ecologică, individual și în combinație sunt printre principalii factori care se preconizează să modeleze și să transforme piața mondială a muncii până în 2030. Raportul „Future of Jobs Report 2025” realizat de către WEF reunește perspectiva a peste 1.000 de persoane angajatori lideri la nivel mondial reprezentând peste 14 milioane de lucrători din 22 de grupuri industriale și 55 de economii ale lume pentru a examina modul în care aceste macrotendințe afectează locurile de muncă, competențele și strategiile de transformare a forței de muncă pe care angajatorii intenționează să le ia ca răspuns, în perioada 2025-2030.

Apar 170 milioane de job-uri, dispar 92 de milioane

Aproximativ 170 de milioane de noi locuri de muncă vor fi create până în 2030 la nivel mondial arată raportul. Locurile de muncă ce se vor crea sunt echivalente cu 14% din locurile de muncă actuale. Pe lângă acestea, 92 de milioane de slujbe vor fi înlocuite de factori care vor transforma piața mondială a muncii. Aceasta înseamnă că va exista o creștere netă a ocupării forței de muncă cu 78 de milioane de locuri de muncă.

Cum arată situația în România

Extinderea accesului digital, creșterea costului vieții și creșterea fragmentării geoeconomice sunt considerate principalele criterii care vor modela piața muncii din România în perioada 2025-2030, arată raportul citat. Una din trei companii care operează în țara noastră a menționat, de asemenea, reglementări mai stricte antitrust și concurența ca factori care vor va afecta modelele de afaceri în următorii cinci ani, aproape de două ori media globală. Nu mai puțin de 76% dintre întreprinderile din România identifică lipsurile de competențe de pe piața muncii ca o barieră cheie în calea transformării, alături de provocările legate de atragerea talentelor către industrie. Pentru a răspunde acestor preocupări, 94% dintre angajatori intenționează să investească în îmbunătățirea competențelor forței de muncă, o pondere mai mare decât colegii lor la nivel mondial (85%). Firmele din țara noastră anticipează, de asemenea, angajarea de personal cu noi competențe (79%) și accelerarea automatizării (68%) ca strategii cheie pentru forța de muncă în următoarea jumătate de deceniu.

„Creșterea calității locurilor de muncă, creșterea salariilor și promovarea negocierilor colective trebuie să facă parte din planul de competitivitate europeană. Este esențial să anticipăm și să gestionăm schimbarea, să ne asigurăm că lucrătorii sunt pe deplin pregătiți în abilitățile de care companiile au nevoie și, de asemenea, că companiile oferă salarii și condiții care să le permită să atragă și să păstreze forța de muncă de care au nevoie. Dimpotrivă, cercetările arată că locurile de muncă de calitate scăzută au fost esențiale pentru crearea și exacerbarea penuriei de forță de muncă care ne afectează competitivitatea, motiv pentru care ar fi absurd să compromitem standardele de muncă în numele competitivității”.

Esther Lynch, secretarul general al Confederației Europene a Sindicatelor

 

AI va modela piața muncii

Până în 2030, puțin peste jumătate dintre angajatori (52%) anticipează să aloce o parte mai mare din veniturile lor salariilor, doar 8% așteaptă ca această pondere să scadă. Strategiile salariale sunt conduse în primul rând de obiectivele de a alinia salariile cu productivitatea și performanța lucrătorilor și de a concura pentru reținerea talentelor și a competențelor. În cele din urmă, jumătate dintre angajatori intenționează să-și reorienteze afacerea ca răspuns la AI, două treimi plănuiesc să angajeze talente cu abilități specifice de AI, în timp ce 40% anticipează să își reducă forța de muncă acolo unde AI poate automatiza sarcini. În medie, lucrătorii se pot aștepta ca 39% din seturile lor de competențe existente să fie transformate sau să devină depășite în perioada 2025-2030. Cu toate acestea, „instabilitatea competențelor” a scăzut în comparație cu edițiile anterioare ale raportului, de la 44% în 2023 și un maxim de 57% în 2020. Această scădere s-ar putea datora unei ponderi tot mai mari a lucrătorilor (50%) care au finalizat între timp cursuri de formare, recalificare sau perfecţionare, comparativ cu 41% în ediţia din 2023 a raportului.

Job-urile cele mai cerute pentru următorii 5 ani: Big Data specialist, inginer fintech și specialist AI & machine learning.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri