Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Protecția Consumatorilor va descinde ecologic în controale. Instituția tocmai a cumpărat zece mașini full electrice

Protecția Consumatorilor va descinde ecologic în controale. Instituția tocmai a cumpărat zece mașini full electrice

de Ion Alexandru    |   

​​​​​​​Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a trecut la transport „verde”, achiziționând, la începutul acestei luni, zece autoturisme full electrice. Pentru aceasta, a apelat la ecotichetele programului „Rabla Plus”, care permite instituțiilor publice ca la achiziționarea unui autoturism nou să primească un voucher de 120.000 de lei, fără să caseze, la schimb, un autoturism vechi. Ultima achiziție de autoturisme făcută de ANPC a avut loc în 2019, când au fost cumpărate, de la același furnizor, patru mașini pe motorină. Acum, instituția va primi zece mașini electrice noi, fabricate în 2024, la aceeași culoare, gata inscripționate pe ușile laterale cu denumire „Protecția Consumatorilor”.

Afacerea a fost pregătită încă din 18 iunie 2024, când Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare potrivit căruia intenționa să achiziționeze zece autoturisme noi, electrice, pentru parcul auto propriu al instituției.

Potrivit anunțului de participare amintit, achiziția are loc în cadrul Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic 2020 - 2024 (Programul „Rabla Plus”), conform Ghidului de furnizare.

Astfel, în cadrul Programului „Rabla Plus”, arată cei de la ANPC, „instituțiile beneficiază de ecotichet în cuantum de 120.000 de lei la achiziționarea unui autoturism nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autoturism uzat”. De asemenea, se menționează în acest anunț faptul că „ecotichetul este o parte din prețul de achiziție a unui autovehicul electric nou, susținută prin modalitatea nerambursabilă din Fondul pentru Mediu, în cadrul programului”.

Licitație cu un singur ofertant

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor arată că mașinile noi cumpărate urmează să fie livrate, etapizat și în mod gratuit, la sediul furnizorului, pe raza municipiului București. Contractul de achiziție are un termen de derulare de patru luni.

Pentru atribuirea acestui contract, instituția citată a organizat o licitație deschisă, impunând drept criteriu de desemnare a unui furnizor câștigător cel mai bun raport calitate preț. Potrivit evaluării, prețul ofertei a primit 40 la sută din punctaj, garanția extinsă a primit 45 la sută din punctaj, iar autonomia bateriei a primit 15 la sută din punctaj.

Pentru acest proiect, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a pus la bătaie un buget estimat inițial de 1.008.403,36 de lei fără TVA, iar la procedura de licitație organizată în vederea finalizării achiziției un singur ofertant a depus o ofertă, declarată, de altfel, admisibilă.

La data de 6 august 2024, ANPC a încheiat cu SC Renault Commercial Roumanie SRL contractul având numărul 64/2024, în valoare de 1.007.000 de lei fără TVA, adică de 1.198.330 de lei cu TVA inclusă. Prețul fiecărei mașini se va ridica, în aceste condiții, la 119.833 de lei cu TVA, adică la 24.455,7 euro.

Autonomia bateriei, minimum 220 de kilometri

Din caietul de sarcini care a stat la baza acestui contract de achiziții aflăm că ANPC a prevăzut faptul că furnizorul are obligația de a garanta că cele zece autoturisme livrate sunt noi, nefolosite și de ultimă generație. Acestea trebuie să fie fabricate în anul 2024.

Aceste mașini noi care vor intra în dotarea parcului auto al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor vor avea, obligatoriu, caroserie hatchback, vor fi dotate cu motoare electrice sută la sută, cu emisii de CO2 zero. Lungimea mașinii este de 4,1 metri, lățimea, fără oglinzi, va fi de 1,7 metri, iar garda la sol, de minimum 150 de milimetri.

Mașinile trebuie să fie prevăzute cu cinci uși și cu un portbagaj cu un volum de minimum 300 de litri. În legătură cu motorizarea, așa cum s-a precizat anterior, aceasta trebuie să fie 100% electrică, WTLP, iar autonomia bateriei trebuie să fie de minimum 220 de kilometri. Cutia de viteze va fi automată, iar autoturismul va fi dotat cu sistem de asistență pentru consum redus de energie și cu funcție ECO. Direcția trebuie să fie asistată electric, cu tracțiune față.

Alte dotări obligatorii cerute prin caietul de sarcini sunt închiderea centralizată, kitul de prim-ajutor, ca accesorii, stația de încărcare de 7,4 kW, cu fixare pe poziție la sediul ANPC. Mașinile trebuie să fie predate cu un set de anvelope de iarnă, pe lângă anvelopele de vară cu care sunt deja echipate, iar pe ușile laterale ale caroseriei trebuie să se regăsească inscripția „Protecția Consumatorilor”.

ANPC a mai precizat că acceptă doar caroserii de culoare albă sau crem, iar toate cele zece autoturisme livrate trebuie să aibă aceeași culoare. Garanția minimă asigurată trebuie să fie de trei ani sau 100.000 de kilometri, iar garanția bateriei trebuie să fie de minimum opt ani sau 120.000 de kilometri și o capacitate minimă de încărcare de 75%.

Ultima dată când Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a făcut o achiziție de autoturisme noi a fost în 19 decembrie 2019, când instituția în cauză a încheiat tot cu SC Renault Commercial Roumanie SRL un contract în valoare de 279.440 de lei fără TVA, pentru achiziționarea a patru autoturisme, „în vederea completării parcului auto”. La acel moment, a fost organizată o procedură simplificată de selecție de oferte și a fost vorba despre cumpărarea a patru mașini pe motorină, EURO 6, de 1.6 centimetri cubi, cu tracțiune 4wd, cutie de viteze manuală, în 6 trepte.

Achiziții de 21,4 milioane de lei, în ultimul an

În ultimul an, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a parafat opt contracte de achiziție publică, a căror valoare totală se ridică la 18.033.951 de lei fără TVA, respectiv la 21.460.401,7 lei cu TVA inclusă. În afară de această ultimă achiziție, care vizează cele zece mașini electrice, instituția a parafat, la data de 5 ianuarie 2023, un contract în valoare de 381.578 de lei fără TVA, pentru servicii de asistență IT. Apoi, la data de 25 ianuarie 2023, ANPC a mai încheiat un contract în valoare de 952.776 de lei fără TVA, pentru servicii de telefonie fixă și fax, cu IVR inclus, pentru numărul scurt, la care se adaugă servicii de telefonie mobilă, VPN și internet.

La data de 11 aprilie 2023 a mai fost încheiat un contract în valoare de 3.975.000 de lei fără TVA, pentru achiziția unei platforme integrate SAL pentru implementarea proiectului „Consolidarea capacității de reglementare, implementare, evaluare și dezvoltare a activităților de soluționare a litigiilor”.

După care, în 27 iulie 2023, ANPC a mai parafat un contract de 10.710.000 de lei fără TVA, pentru achiziția de active necorporale, echipamente, aplicații informatice, pachete software, servicii IT, configurare baze de date și servicii de instruire. De asemenea, la data de 10 august 2023 a mai fost încheiat un contract de 595.000 de lei fără TVA, pentru achiziția de echipamente. În 8 decembrie 2023, ANPC a mai atribuit un contract de 169.000 de lei fără TVA, pentru servicii aferente unei campanii de promovare online, iar la data de 15 aprilie 2024, a încheiat un contract în valoare de 2.535.537 de lei fără TVA, pentru un spectrometru cu fluorescență de raze X pentru analiza metalelor prețioase.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri