Anticorpii dezvoltați în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 persistă în organism cel puțin 8 luni în majoritatea cazurilor, arată un studiu realizat de spitalul San Raffaele dn Milano şi de Institutul Superior de Sănătate (ISS) și publicat în revista Nature Communications, scrie EFE.
Persoanele care produc anticorpi în primele 15 zile după contactarea bolii prezintă un risc mai scăzut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19.
Au fost analizați 162 de pacienți cu teste pozitive. Aceștia au prezentat diferite simptome. Rezultatele au arătat că anticorpii rămân în organism timp de 8 luni, indiferent de gravitatea bolii, vârsta persoanelor ori diversele patologii preexistente. Mostrele de sânge au fost prelevate în intervalul martie - noiembrie 2020.
"După opt luni de la confirmarea infecției, doar trei pacienţi nu au mai avut anticorpi", au explicat specialiștii.
Totodată, 79% dintre persoanele analizate au dezvoltat anticorpi în primele săptămâni de la debutul simptomelor, ceilalți prezentând un risc ridicat de a face o formă gravă a bolii.
"Pacienţii care nu pot produce anticorpi în prima săptămână după infectare trebuie identificaţi şi trataţi la timp, întrucât riscă să dezvolte forme mai grave ale bolii", a spus Gabriella Scarlatti, directoarea Departamentului de boli virale ai spitalului San Raffaele.