Jurnalul.ro Cultură Carte Antologia „A fost odată comunism“ va fi lansată la Gaudeamus

Antologia „A fost odată comunism“ va fi lansată la Gaudeamus

de Magdalena Popa Buluc    |   

Radio România Cultural și Editura Casa Radio  lansează la Târgul de Carte Gaudeamus, duminică,  24 noiembrie,  de la ora 12.30, în anul în care românii sărbătoresc 30 de ani de libertate,  antologia „A fost odată comunism“.

Volumul, coordonat de istoricul Georgeta Filitti, disecă, cu precizie și rigoare, cei 45 de ani în care comunismul a mutilat viața majoritații românilor, în capitole intitulate sugestiv: „Lumea satului, la cheremul comuniștilor!’’, „Nu contează cum se votează,contează cine numără voturile!’’,  „Postul de radio Europa Liberă,o gură de aer din lumea neîncătușată’’,  „Canalul Dunăre – Marea Neagră, drumul fără pulbere al ticăloșiei comuniste’’,  „Mame chinuite, spioane, muierile dracului și tot așa’’ etc. 

Explicațiilor istorice ale Georgetei Filitti le sunt alăturate pagini emoționante de memorialistică, ce se regăsesc în acest audiobook (carte+2CD-uri), dându-le viață mari actori: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Oana Pellea, Maia Morgenstern, Marian Râlea, Alexandrina Halic ş.a.

Aceste pagini sonore sunt difuzate la Radio România Cultural în această perioadă, alături de alte rubrici și emisiuni dedicate de postul de radio celebrării Revoluției din 1989.

Istoricul Georgeta Filitti, despre necesitatea acestui demers:

Îndelungata încercare îndurată de români, vreme de 45 de ani, sub regimul comunist, a lăsat urme dureroase, de neșters. Inventarierea lor poate părea pedanterie, dar fără ea va fi greu, poate imposibil să ne mai numărăm printre popoarele civilizate ale Europei.

Sunt destui cei care cer să nu ne mai amintim. Nu e vorba neapărat de profitorii fostului regim. Ei s-au descurcat, și-au rostuit copiii, așa că viața merge mai departe. Din nefericire, această fugă de a privi adevărul în față poate avea urmări nebănuite. Așa cum ani de zile în Europa din la belle époque nimeni nu credea că va ajunge în Gulag, că va sta la coadă la lapte, la „adidași”, la „frații Petreuș”, că va bea „nechezol”, tot așa, azi, nu ne putem da seama dacă în spații întunecate, inaccesibile omului obișnuit, nu se pune la cale un regim plin de opreliști, chiar dacă, din prudență, nu se va intitula comunist.

La evenimentul prilejuit de lansarea audiobook-ului „A fost odată comunism“ sunt invitați istoricii Georgeta Filitti și Alina Pavelescu, actorii Oana Pellea, Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc, graficianul Maria Bălan şi managerul Radio România Cultural, Radu Croitoru.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri