x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Românii s-au bătut cu polițiștii din Leeds, după ce autoritățile au vrut să le ia copiii

Românii s-au bătut cu polițiștii din Leeds, după ce autoritățile au vrut să le ia copiii

de Redacția Jurnalul    |    19 Iul 2024   •   09:55
Românii s-au bătut cu polițiștii din Leeds, după ce autoritățile au vrut să le ia copiii
Sursa foto: news.abplive.com

Români au fost implicaţi în incidente violente care au avut loc joi seară la Leeds, care par să fi fost declanşate de tentativa de preluare a unor copii în îngrijirea statului, relatează vineri news.abplive.com.

"Comunitatea română versus poliţia antirevoltă la Harehills, Leeds", se menţionează într-o postare pe X care a adunat peste 200.000 de vizualizări.

"Serviciile sociale au luat cinci copii de la părinţii lor după ce un bebeluş de 7 luni a fost transportat la spital cu o rană la cap. Au atacat poliţia şi au dat foc la lucruri", a mai postat jurnalistul Sulaiman Ahmed, alături de câteva scurte înregistrări, în care se poate vedea cum un autobuz este incendiat şi o maşină de poliţie atacată cu pietre.

Potrivit poliţiei, până acum nimeni nu a fost rănit, iar incidentele ar fi fost "instigate de o minoritate infracţională care vrea să distrugă relaţiile comunitare".

Un autobuz a fost incendiat şi o maşină de poliţie a fost răsturnată după ce violenţele au izbucnit în zona Harehills din oraşul Leeds joi seară. Securitatea a fost sporită în zonă, în timp ce poliţia din West Yorkshire afirmă că se confruntă cu un incident grav şi că desfăşoară resurse specializate în menţinerea ordinii publice.

"Vrem să transmitem foarte clar că toţi cei responsabili vor răspunde deplin", a declarat poliţia din West Yorkshire, citată de Sky News.

Ministrul de interne Yvette Cooper a spus că a fost "şocată" de scenele de revoltă, în ceea ce poliţiştii au numit "buzunare de dezordine", în timp ce consilierul local Salma Arif a cerut populaţiei să rămână acasă.

În mai multe înregistrări de pe social media se pot vedea grupuri mari de oameni pe stradă. Într-una dintre ele se vede cum geamurile unei maşini de poliţie sunt sparte, înainte de a fi răsturnată. În altă înregistrare, se vede cum o persoană dă foc unui autobuz, în timp ce alţi oameni aruncă în el cu diverse obiecte.

Poliţia a precizat că angajaţii săi a răspuns la o "tulburare", care a implicat salariaţi ai unei agenţii a statului şi "unii copii", la ora locală 17.00, pe strada Luxor, din zona Harehills. Când mulţimile s-au adunat, s-a luat decizia ca lucrătorii agenţiei şi copiii să fie duşi "într-un loc sigur".

Cu toate acestea, situaţia a escaladat mai târziu într-o revoltă. Proprietarul unui restaurant din Harehills a declarat pentru Sky News că incidentele sunt legate de preluarea unor copii în îngrijirea statului, la care unii localnici au răspuns cu aprinderea de focuri şi "pietre aruncate".

În imaginile de pe reţelele de socializare se poate vedea un foc în mijlocul străzii, în timp ce sute de oameni s-au adunat în jur.

Primarul din West Yorkshire, Tracy Brabin, le-a mulţumit serviciilor de urgenţă într-o postare în social media, adăugând: "Răsuflu uşurată pentru că nimeni nu a fost rănit grav dar le sugerez celor care folosesc acest incident pentru a inflama tensiunile din comunitate să se gândească din nou".

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: români violenți leeds