Jurnalul.ro Editoriale Apa rece livrată pe ţeava de caldă curge fără subvenții

Apa rece livrată pe ţeava de caldă curge fără subvenții

de Ionuț Bălan    |   

Apa rece livrată pe ţeava de caldă curge fără subvenții. Cine le taie? Dacă un primar de sector are grijă să spună că problema nu e la el, rezultă că nu primăriile mici. Cei care le conduc doar au antrenat emoţiile prin intermediul marketingului electoral, în cadrul campaniei „Vă promitem apă caldă*” şi „Vei putea să faci duş*”, şi aşa cum spunea omul politic Elena Udrea: „În campanie minți ca să te voteze electoratul, după care nu-ți mai pasă.”

Așadar, dacă la bloc apa vine rece pe ţeava de caldă, adică nu e furnizată apa caldă subvenţionată, astfel nu se acordă subsidii şi nu se prinde nimeni de asta. Nici măcar eu. Cu cât se lucrează mai mult la ţevi, fără să se respecte termenele de reparaţie/revizie şi cu cât se livrează mai multă apă rece pe ţeava de caldă, cu atât se reduc pierderile. Scad fără să se restructureze sistemul. Ca atunci când au fost tăiate salariile bugetarilor fără să se ajusteze schema de personal prin îndepărtarea salariaţilor angajaţi „politic”, cei care beneficiază de ajutorul celor pricepuţi, apolitici, când e vorba de făcut treabă.

Reiau ideea că apa caldă nu trebuie să fie subvenționată şi să se livreze călâie, ca să ajungă la toți, nici pensiile nu-i nevoie să fie mici, ca să beneficieze și cei pensionaţi anticipat sau salariile bugetarilor să se taie in corpore, ca să nu se recurgă la șomaj. Soluţiile trebuie să aibă legătură cu eficienţa, nu cu statul social. Rezolvarea problemei energiei ar trebui să se potrivească cu principiul liberal plăteşti ai, nu plăteşti n-ai. Cu alte cuvinte, aceasta să fie livrată la costul real şi fiecare să o utilizeze în funcție de ceea ce îşi permite și de preferințe.

Şi mai merită amintit că la subvenţionarea apei calde contribuie şi „elementele duşmănoase” ce stau  la casă  şi care în măsura în care nu-s pensionari plătesc fără niciun beneficiu pentru subsidii, inclusiv pentru transportul cu autobuzul. Şi aici ar trebui să funcţioneze ideea îţi permiţi, cumperi, nu - nu, nu să schimbăm filosofia că e necesar să stimulăm transportul în comun, în dauna celui cu maşina proprie, fiindcă aşa-i ecologist.

În paralel, se observă că taxa pe proprietate plătită nu se întoarce transparent sub formă de bunuri publice din jurul locuinței, cum ar fi plata gunoiului produs de proprietate.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri