Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie APIA primește cererile de ajutor pentru împăduriri

APIA primește cererile de ajutor pentru împăduriri

Cererile de sprijin pentru accesarea Schemei de ajutor de stat "Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite" vor fi primite de APIA în perioada 15 septembrie 2021- 28 februarie 2022.

Se deschide astfel Sesiunea 6/2021, aferentă Măsurii 8, Submăsura 8.1 "Împăduriri şi crearea de suprafeţe împădurite", din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Fondurile se ridică la circa 6,538 milioane euro.

Cererea se completează online şi se depune pe hârtie la Centrele Judeţene APIA sau al Municipiului Bucureşti.

Aplicaţia electronică M8 pentru depunerea online a cererii de sprijin va putea fi accesată din pagina principală a site-ului APIA şi este are instrucţiunilor de utilizare.

Etapele premergătoare depunerii cererii sunt: identificarea cu ajutorul APIA a suprafeţelor care vor fi împădurite, elaborarea proiectului tehnic de împădurire de către persoane fizice/juridice de specialitate atestate iar costurile pentru aceste servicii se vor plăti la prima cerere de plată, obţinerea avizului Gărzii Forestiere pentru proiectul tehnic de împădurire; proiectul tehnic de împădurire se depune la Garda Forestieră pentru avizare cu cel puţin 10 zile înainte de încheierea perioadei de depunere a cererilor.

Sprijinul financiar se acordă pentru înfiinţarea de plantaţii forestiere, realizarea de trupuri de pădure şi perdele forestiere de protecţie. Banii se acordă în sumă fixă, în două prime care reprezintă costuri standard pe hectar pentru împădurirea de terenuri agricole şi neagricole.

Prima de înfiinţare a plantaţiilor forestiere (Prima 1) acoperă și costurile de elaborare a proiectului tehnic de împădurire, iar Prima anuală (Prima 2) se acordă pentru o perioadă de 12 ani, pentru acoperirea costurilor de întreţinere şi îngrijire a plantaţiei forestiere şi compensarea pierderilor de venit agricol ca urmare a împăduririi, acordată în funcţie de categoria de beneficiar şi tipul de teren.

Beneficiarii pot fi deţinătorii publici şi privaţi de teren agricol şi formele asociative ale acestora. Deţinătorii de terenuri agricole şi neagricole proprietate a statului şi/sau deţinătorii de terenuri agricole şi/sau neagricole proprietate a unităţilor administrativ teritoriale (UAT) sau asociaţii ale acestora beneficiază numai de Prima 1.

Valoarea maximă a sprijinului, care cuprinde toate costurile standard aferente Primei 1, Primei 1 şi Primei 2, plătite pe durata de aplicare a angajamentului, este de 7 milioane de euro.

Subiecte în articol: apia împăduriri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri