Aproape 300 de turci stabiliţi în Pakistan, învăţători şi familiile lor, sunt ameninţaţi să fie expulzaţi spre Turcia, unde riscă să fie supuşi unor rele tratamente, şi-au exprimat joi îngrijorarea două organizaţii de apărare a drepturilor omului, informează AFP.
Reţeaua de şcoli private PakTurk, unde lucrează aceşti profesori, dintre care unii au cerut azil în Pakistan, este considerată legată indirect de reţeaua Hizmet a predicatorului Fetullah Gulen, aflat în colimatorul Ankarei, care îl acuză că a stat la baza puciului eşuat din iulie 2016.
În noiembrie 2016, cu puţin timp înainte de vizita preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, Islamabadul a anunţat expulzarea în termen scurt a circa o sută de profesori şi cadre didactice împreună cu apropiaţii lor, în jur de 450 de oameni în total.
La sfârşitul lui septembrie, fostul responsabil al şcolilor Pak-Turk, Mesut Kacmaz, a fost răpit împreună cu soţia sa şi cei doi copii ai lor, apoi 'repatriaţi cu forţa' la mijlocul lui octombrie într-un avion al guvernului turc, au denunţat Federaţia Internaţională a Drepturilor Omului (FIDO) şi Comisia pentru Drepturile Omului în Pakistan (CDOP) într-un comunicat comun.
Cei 285 de turci vizaţi trăiesc acum 'în teroare', îngrijoraţi că poliţia pakistaneză a creat 'liste pentru a-i alunga', a deplâns situaţia Nicanor Haon, reprezentant al misiunii FIDO.
'Pakistanul nu are dreptul să trimită oamenii într-o ţară unde riscă rele tratamente', a subliniat el. Printre persoanele vizate, unele au cerut drept de azil în Pakistan, ceea ce generează 'obligaţia de non-respingere' de către Islamabad 'până când dosarul lor va fi analizat', potrivit lui Haon.
Pakistanul îşi 'ignoră obligaţiile internaţionale doar pentru a face pe plac guvernului turc', şi-a exprimat regretul Mehdi Hasan, directorul CDOP.
Dispariţiile forţate au fost extrem de frecvente în Pakistan în ultimele decenii, însă ele aveau loc în general în regiunile în conflict, în apropiere de frontiera afgană sau în provincia Balucistan.