Jurnalul.ro Ştiri Social Armata de Jucării dă piept cu tăvălugul imobiliar

Armata de Jucării dă piept cu tăvălugul imobiliar

de L. Budin    |   

Peste 700 de jucării s-au strâns, weekendul trecut, pe spaţiul verde aflat la vest de Aleea Domnişoara Pogany, din Cartierul ANL Constantin Brâncuşi, sector 6, Bucureşti. Evenimentul a fost organizat ca să atragă atenţia asupra unei lupte de anduranţă – nu dintre ursuleţii de pluş şi monştrii de sub pat, ci dintre cetăţeni şi autorităţile locale, miza fiind un teren mult râvnit de dezvoltatorii imobiliari.

Cartierul Constantin Brâncuşi a fost dat în folosinţă în urmă cu zece ani, iar terenul aflat acum în dispută era prezentat drept parc în documentaţia ANL. La fel figura şi în PUZ-ul din 2005, în vigoare la acea vreme. Dar, cu încălcarea clară a legii, acest spaţiu verde a fost trecut drept zonă construibilă în PUZ-ul coordonator aprobat în 2013, arată Adrian Preda, preşedintele asociaţiei „Salvați Zona Verde Domnișoara Pogany”. Noul plan urbanistic zonal servea de minune interesele unora, mai ales că edilii locali patronaseră o serie de retrocedări ilegale cu terenuri din sector. Unii au şi fost condamnaţi definitiv la închisoare. Dar tăvălugul imobiliar strivea deja totul în cale.

 

Primele procese

Prin 2015, locuitorii din zonă au remarcat prezenţa agenţilor imobiliari pe terenul pe care trebuia să se facă parc. Oamenii şi-au unit forţele şi au atacat în instanţă PUZ-ul ilegal, cerând anularea lui. În paralel însă, autorităţile locale au emis un PUD (plan urbanistic de detaliu), care permitea construirea unui ansamblu de locuinţe pe o parte din teren. A urmat un alt proces, prin care cetăţenii cereau revocarea autorizaţiilor de construcţie.

Dar dacă în primul dosar Tribunalul Bucureşte le-a dat oamenilor dreptate, în cel de-al doilea ei au trebuit să cadă la pace cu dezvoltatorii, după ce fuseseră intimidaţi şi descurajaţi.

 

Administraţia ridică din umeri

Astăzi, casele construite în ciuda voinţei cetăţenilor ocupă deja o parte a spaţiului verde. Locuitorii s-au organizat în asociaţie, iar lupta continuă pentru terenul rămas.

Deşi PUZ-ul ilegal a fost anulat, Primăria Sectorului 6 a făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. ÎCCJ a decis însă că acţiunea e neîntemeiată şi a retrimis dosarul la Tribunalul Bucureşti. „Ne aşteptăm ca Tribunalul să dea sentinţa finală corectă”, spune Adrian Preda.

În calitate de cetăţean, Preda a fost prezent la o serie de întâlniri cu reprezentanţii administraţiei locale – însă doleanţele sale au rămas fără rezolvare. „Vecinii mei au continuat să facă adrese către primarul de sector, Gabriel Mutu, cerându-i să facă parc pe terenul pentru care ne luptăm”, spune Preda. „Însă toate adresele au fost redirecţionate către ADPDU Sector 6, care, evident, nu are cum să rezolve situaţia”.

 

Se strâng semnături

Campania „Armata de Jucării”, prin care copiii au donat o jucărie pentru ca terenul de 1,5 hectare să devină parc, a apărut din necesitatea găsirii cât mai multor susţinători ai acestui demers. La evenimentul de duminică, 20 septembrie, s-au strâns 310 semnături, iar online s-au mai strâns 550. Au fost colectate sute de pluşuri, care vor fi oferite copiilor săraci, prin intermediul parohului bisericii de cartier Sfântul Ioan Rusul.

 

„Avem dreptate, dar riscă să murim cu dreptatea în mână, fiindcă sunt interese mari în joc”.

Adrian Preda, preşedintele „Salvați Zona Verde Domnișoara Pogany”

 

7,5 milioane de euro este valoarea estimată a terenului pentru care se luptă cetăţenii din Cartierul Brâncuşi.

 

Conform Legii 24/2007, schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi se poate face doar pentru lucrări de utilitate publică.

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri