Jurnalul.ro Ştiri Externe Armata SUA, apărată de Israel

Armata SUA, apărată de Israel

de Şerban Mihăilă    |   

După ce a realizat că vehiculele sale blindate sunt ținte vulnerabile în fața armamentului antitanc utilizat tot mai frecvent de insurgenții antiamericani pe fronturile din Siria și Irak, Pentagonul s-a hotărât să achiziționeze sisteme militare israeliene de apărare, testate deja cu succes de statul evreu în Gaza. Decizia este una extrem de surprinzătoare, având în vedere fondurile exorbitante alocate de Washington în domeniul cercetării tehnologice militare.   

Departamentul american al Apărării a aprobat instalarea sistemului israelian de protecție activă „Trophy” pe faimoasele tancuri „M1A2 Abrams”, iar armata SUA a devenit astfel prima, în afara forțelor armate ale statului evreu, care utilizează acest echipament de luptă, a anunțat „The Jerusalem Post”. Pentagonul și-a justificat decizia printr-o „solicitare urgentă”, primită din teatrul de luptă. Conceput pentru a detecta și neutraliza proiectilele inamice, sistemul „Trophy” este dotat cu patru antene radar, care sesizează apariția și traiectoria amenințărilor la adresa obiectivului de apărat, cum ar fi rachetele antitanc ghidate și grenadele trimise de lansatoare. În momentul în care proiectilul inamic este detectat, „Trophy” folosește armamentul de care dispune pentru a neutraliza pericolul.  Dezvoltat de Israel, „Trophy” este singurul sistem operațional de protecție de acest fel din lume. Pentagonul a cerut deja unei companii americane care produce vehicule militare să atașeze sistemele israeliene pe tancuri din Brigada Blindată a SUA, până în martie 2019, contra unui cost aproximativ de 10 milioane de dolari, mai scrie publicația citată.  Costul estimat pentru fiecare tanc este de 350.000 de dolari. Pe fondul răspândirii armamentului antitanc în rândul insurgenților antiamericani, Pentagonul pare să fi înțeles că vehiculele sale blindate, trimise în zone de luptă precum cele din Siria și Irak, sunt ținte extrem de vulnerabile  fără sisteme de protecție activă. În afara Orientului Mijlociu, rebelii proruși din Ucraina folosesc proiectile speciale de fabricație rusă, care pot atinge ținte de la o distanță de peste cinci kilometri, străpungând un blindaj standard cu o grosime de 1.000-1.200 de milimetri.

„Trophy” a primit „botezul focului” în Gaza, în martie 2011, când un tanc israelien a distrus o rachetă trasă de la o distanță mică. De atunci, sistemul s-a dovedit extrem de eficient. 

 

Subiecte în articol: armata sua
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri