Echiparea Estoniei, Letoniei şi Lituaniei cu arme neconvenţionale le-ar putea permite să descurajeze Rusia să invadeze unul sau mai multe dintre aceste trei state baltice situate la graniţa sa de vest, aşa cum a procedat Moscova în cazul peninsulei ucrainene Crimeea, potrivit unui raport american publicat luni, relatează AFP.
Aceste trei ţări mici sunt 'zilnic supuse operaţiunilor de propagandă şi de dezinformare ruse' menite să submineze încrederea oamenilor în instituţiile lor, să provoace tensiuni şi să erodeze sentimentul de securitate pe care îl acordă lor NATO, menţionează raportul Centrului de cercetare Rand Corporation, comandat de Departamentul american al Apărării.
Capacităţile neconvenţionale 'pot să completeze eforturile convenţionale actuale, să îmbunătăţească sistemele de alertă în caz de atac, să consolideze apărarea iniţială şi să economisească timp pentru a permite NATO să răspundă într-un mod convenţional', susţine principalul autor al raportului, Stephen Flanagan.
Îngrijorate după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi de conflictul cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei, soldat cu aproape 13.000 de morţi din 2014 până în prezent, cele trei state baltice, toate având câte o minoritate rusofonă pe teritoriul său, sunt pe cale să-şi consolideze unităţile forţelor speciale.
Dar SUA, NATO şi Uniunea Europeană ar putea, de exemplu, potrivit acestui document, să-şi consolideze cooperarea în materie de gestionare a crizelor, de servicii de informaţii, de rezistenţă, de luptă împotriva dezinformării.
Ideea este de a organiza apărarea fiecărei ţări în jurul a patru niveluri de rezistenţă. Aşa-numitele unităţi 'violente', constituite din agenţi ai forţelor speciale, rezervişti şi din soldaţi ai unităţilor deja învinse, ar putea fi implicate în organizarea de ambuscade sau în eliberarea prizonierilor.
Unităţi echipate cu mijloace inferioare şi formate din poliţişti şi din amatori ar putea avea ca sarcină operaţiuni de sabotaj.
Civilii ar fi chemaţi la nesupunere civică şi să susţină rezistenţa prin strângerea de informaţii, îngrijirea răniţilor şi asigurarea cu hrană a combatanţilor.
Rand Corporation recomandă furnizarea către statele baltice a unor echipamente precum binocluri cu vedere pe timp de noapte, telefoane prin satelit, laptop-uri, camere portabile, vehicule de teren şi arme de calibru mic şi chiar alarme. Costul acestui program este estimat la 125 milioane de dolari, conform AFP.
AGERPRES