Jurnalul.ro Cultură Arte Vizuale Arta populară şi Ia tradițională românească ţes poveşti în capitala Statelor Unite ale Americii

Arta populară şi Ia tradițională românească ţes poveşti în capitala Statelor Unite ale Americii

de Magdalena Popa Buluc    |   

Institutul Cultural Român de la New York în colaborare cu Muzeul Textilelor din Washington, Asociația ”Romanians of DC” și Comunitatea „La Blouse Roumaine” organizează o dezbatere pe tema artei populare românești și a portului tradițional, ce se va desfășura în data de 16 mai 2019, în capitala americană, la The Textile Museum din cadrul George Washington University.
Dezbaterea va prilejui și lansarea revistei „La Blouse Roumaine” în Statele Unite, în prezența Andreei Tănăsescu, inițiatoarea acesteia dar și a Zilei Universale a Iei, zi marcată în toate comunităţile româneşti din întreaga lume. Tot cu această ocazie, va fi deshisă, în spațiile Muzeului Textilelor, și o expoziţie cuprinzând peste 100 de costume populare românești.
 Discuția pe tema artei populare românești, precum şi expoziția de costume tradiţionale româneşti, parte a colecției private a pasionatului colecționar Bogdan Banu, au ca scop prezentarea costumului popular românesc ca piesă identitară fundamentală a culturii noastre tradiționale unui public american cât mai larg. De asemenea, evenimentul urmărește să pună în evidență tripla valență a costumului popular românesc: element identitar, obiect de artă şi sursă de inspiraţie pentru designeri.
 Dezbaterea va fi moderată de către Bogdan Banu, fondator al Asociației ”Romanians of DC”, și îi va avea ca invitaţi pe Sonia Coman-Ernstoff, istoric de artă, curator al Smithsonian Gallery, James Deutsch, curator şi editor la  Center for Folklife and Cultural Heritage al Smithsonian Institution, Andreea Tănăsescu, fondatoarea comunităţii ”La Blouse Roumaine”, și Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român de la New York.
 În cadrul discuţiei, Andreea Tănăsescu va face o prezentare a revistei „La Blouse Roumaine”, dar va vorbi şi despre însemnătatea acestei zile care a devenit un adevărat catalizator pentru comunitatea română din diaspora, dar şi de acasă, şi care, prin prezenţa şi vizibilitatea evenimentelor care constituie această sărbătoare, a devenit un mecanism eficient de promovare a României şi a culturii române la nivel mondial.
 “La Blouse Roumaine” este o mişcare dezvoltată în jurul imaginii şi semnificaţiei iei, bluza tradiţională românească. Pe lângă frumuseţea lor, aceste bluze sunt speciale ca venerabile artefacte antropologice, comunicând prin simbolurile manual brodate identitatea celor ce le poartă. “La Blouse Roumaine” a generat o serie de iniţiative de repoziţionare identitară a iei, precum şi a culturii tradiţionale în general. La 21 ianuarie 2013, “La Blouse Roumaine” a propus ca ziua de 24 iunie 2013, Sânzienele, să marcheze prima celebrare a iei românești sub denumirea de Ziua Universală a Iei, iniţiativă salutată de comunitățile românești din întreaga lume.
 Institutul Cultural Român de la New York susține, prin acest eveniment, un demers de promovare a unui important element al culturii tradiționale românești, relevant atât ca reper identitar cât și ca sursă de inspirație artistică, inclusiv în Statele Unite, ţesând, astfel, o poveste încă fascinantă între cele două continente.

Subiecte în articol: La Blouse Roumaine
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri