Jurnalul.ro Ştiri Externe Asasinarea unui lider sikh aruncă India și Canada în război 

Asasinarea unui lider sikh aruncă India și Canada în război 

de Şerban Mihăilă    |   

Canada a acuzat India că este implicată în asasinarea unui activist sikh pe teritoriul canadian, declanșând o dispută extrem de aprinsă, care a degenerat rapid într-un război diplomatic. Ottawa și New Delhi au expulzat pe rând diplomați de rang înalt, deteriorând relațiile bilaterale la un nivel fără precedent.

Expulzările diplomatice au avut loc după ce premierul canadian, Justin Trudeau, a declarat că țara sa investighează „acuzații credibile”, care leagă India de uciderea cetățeanului canadian și lider sikh proeminent, Hardeep Singh Nijjar, în luna iunie.

„În ultimele săptămâni, agențiile de securitate canadiene au urmărit în mod activ acuzații credibile privind o posibilă legătură între agenți ai guvernului indian și uciderea cetățeanului canadian Hardeep Singh Nijjar.”, a declarat Trudeau, în parlament, luni, adăugând că guvernul său va lua toate măsurile necesare „pentru a-i trage la răspundere pe autorii acestei crime”.

Canada a mai anunțat că a dat afară un diplomat indian, pe care ministrul afacerilor Externe, Mélanie Joly, l-a descris ca fiind șeful agenției indiene de informații din țară.

„Astăzi acționăm prin expulzarea unui diplomat cheie, dar vom ajunge la fondul problemei.”, a spus ea, adăugând că Trudeau a abordat această problemă atât cu președintele american, Joe Biden, cât și cu premierul britanic, Rishi Sunak.

Ministerul indian de Externe a răspuns, ieri, printr-o măsură similară, expulzând un diplomat canadian de rang înalt aflat în India.

„Diplomatului în cauză i s-a cerut să părăsească India în următoarele cinci zile. Decizia reflectă îngrijorarea crescândă a guvernului indian față de interferența diplomaților canadieni în problemele noastre interne și implicarea lor în activități împotriva Indiei.”, se arată în comunicatul MAE indian.

Miezul problemei

Nijjar, fost lider sikh proeminent din vestul Canadei, a fost împușcat în camioneta sa, în luna iunie, de doi bărbați mascați, în fața unui templu sikh din Surrey, Columbia Britanică.

Poliția canadiană nu a arestat pe nimeni în legătură cu uciderea lui Nijjar. Începând din august, anchetatorii investighează trei suspecți și a dat publicității descrierea unui posibil vehicul folosit de asasini, solicitând ajutorul publicului.

Moartea lui Nijjar a șocat și a indignat comunitatea sikh din Canada, una dintre cele mai mari din afara Indiei, care numără peste 770.000 de membri ai minorității religioase.

Nijjar a fost un susținător declarat al creării unei patrii sikh separate, cunoscută sub numele de Khalistan, și a condus deseori proteste pașnice contra a ceea ce adepții săi au numit „încălcarea drepturilor omului, care are loc în mod activ în India”.

Mișcarea în favoarea creării Khalistanului este în afara legii în India, fiind considerată o amenințare la adresa securității naționale de către guvern. O serie de grupuri asociate cu mișcarea sunt catalogate drept „organizații teroriste”, în conformitate cu Legea indiană privind activitățile ilegale (UAPA).

Numele lui Nijjar a apărut, de altfel, pe lista de teroriști UAPA, întocmită de către Ministerul de Interne. În 2020, Agenția Națională de Investigații din India l-a acuzat pe Nijjar că „încearcă să radicalizeze comunitatea sikh din întreaga lume, în favoarea creării «Khalistanului»”, adăugând că acesta „urmărește să îi incite pe sikhi să voteze pentru secesiune, să agite spiritele împotriva guvernului indian și să desfășoare activități violente”.

De altfel, invocând tema Khalistanului, India a precizat, ieri, că respinge acuzațiile lui Trudeau, calificându-le drept „absurde și motivate”. 

„Astfel de acuzații nefondate caută să mute atenția de la teroriștii și extremiștii khalistani, care au primit adăpost în Canada și continuă să amenințe suveranitatea și integritatea teritorială a Indiei. Lipsa de acțiune a guvernului canadian în această chestiune este o preocupare de lungă durată.”, spune MAE indian. 

Relații la pământ

Acuzațiile Canadei la adresa guvernului indian, condus de premierul Narendra Modi, sunt de natură să înrăutățească și mai mult relațiile dintre cele două țări.

Un acord comercial bilateral în curs de derulare a fost oprit, a anunțat ministrul indian al Comerțului, în contextul în care problema activismului în cadrul marii diaspore sikh din Canada a fost mult timp una dintre sursele de tensiune.

Atunci când Modi i-a găzduit pe liderii G20, la New Delhi, la începutul acestei luni, el nu a avut o întâlnire individuală cu Trudeau, ci s-a întâlnit cu acesta în marja summitului, ocazie cu care liderul indian „a transmis preocupările noastre puternice cu privire la activitățile continue împotriva Indiei ale elementelor extremiste din Canada”, conform unei declarații a guvernului său.

De altfel, relațiile dintre cei doi lideri au fost înghețate de mai mulți ani. Atunci când Trudeau a vizitat India, în 2018, calendarul său, relativ lipsit de întâlniri diplomatice relevante, a fost considerat de mulți drept „o umilință” la care premierul canadian a fost supus de către New Delhi.

Analiștii de la vremea respectivă remarcau că presupusa simpatie a lui Trudeau pentru activiștii sikh era un punct special de dispută.

În 2017, Trudeau fusese văzut la un eveniment sikh din Toronto, unde erau expuse steaguri separatiste și afișe, care înfățișau un lider extremist sikh, ucis într-o operațiune a armatei indiene, în 1984.

În declarația sa de ieri, cu privire la acuzațiile lui Trudeau, guvernul indian a și subliniat: „Faptul că personalități politice canadiene și-au exprimat în mod deschis simpatia pentru astfel de elemente rămâne o chestiune de profundă îngrijorare.”.

„Spațiul acordat în Canada unei serii de activități ilegale, inclusiv crimele, traficul de persoane și crima organizată, nu este ceva nou. Îndemnăm guvernul Canadei să ia măsuri legale prompte și eficiente împotriva tuturor elementelor anti-India care operează de pe teritoriul lor!”, se mai arată în declarație.


 

Subiecte în articol: lider sikh asasinare război
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri