Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Asigurătorii mimează dialogul, poliţele RCA se scumpesc

Asigurătorii mimează dialogul, poliţele RCA se scumpesc

de Adrian Stoica    |   
Tarifele poliţelor de Răspundere Civilă Auto (RCA) pentru transportatori au înregistrat creşteri de până la 256%, în intervalul iunie 2015 - ianuarie 2016, în cazul transportului rutier de călători, potrivit unui raport al Consiliului Concurenţei care a vizat sectorul asigurărilor auto.

Pentru transportul rutier de călători, datele indică creşteri ale PT (prima tehnică) cu peste 50% la societăţile de asigurare, cea mai mare majorare ajungând la 256% în cazul unui asigurător. Pentru transportul rutier de mărfuri, investigaţia a arătat că PT a urcat, în ianuarie 2016 faţă de iunie 2015, cu peste 50% în cazul a şapte companii, din cele nouă autorizate se vândă RCA, la două dintre ele majorările fiind de 131%, respectiv 183%. Pentru autovehiculele folosite în regim de taxi s-au înregistrat creşteri de până la143%, dar şi reduceri din partea unor asigurători, cu 48%, respectiv 54%.

Reduceri pentru tineri
Pe parcursul anului 2015, pentru persoane fizice, PT a înregistrat creşteri, dar mai mici, ele oscilând între 15 şi 50%. Au existat însă şi reduceri. Astfel, pentru tinerii de 20 de ani, PT a scăzut, în cazul a patru asigurători, cu până la 48% în ianuarie 2016, faţă de ianuarie 2015. Creşterea cea mai importantă este înregistrată de un asigurător, cu 35%, în aceeaşi perioadă. Prima tehnică se calculează prin adăugarea la prima tarifară de bază a factorilor de ajustare aferenţi criteriilor de risc (vârsta asigu-ratului, capacitatea cilindrică a motorului, puterea acestuia, zona, masa vehiculului, tipul de activitate a persoanei juridice etc.).
 

Subiecte în articol: rca
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri