Banca Naţională vrea să schimbe regulile de acordare a creditelor prin introducerea unor cerinţe noi legate de evaluarea bonităţii clienţilor. Astfel, Regulamentul 17/2012 va fi completat cu cinci articole care cer băncilor să realizeze o evaluare mai riguroasă a capacităţii clientului de rambursare, din mai multe surse, inclusiv independente.Totodată, BNR impune şi IFN-urilor, înscrise în registrul general, să respecte acelaşi regulamentul ca şi băncile. Proiectul este în dezbatere publică până vineri, 13 mai.
Băncile şi IFN-urile îşi vor face reglementări proprii, în limba română, atât în format electronic, cât şi pe suport de hârtie, pe care le vor transmite la Direcţia de Supraveghere din BNR pentru avizare. În plus, fiecare bancă îşi va face propriile norme care să stabilească modalitatea de calcul a gradului de îndatorare pentru diferite tipuri de clienţi şi împrumuturi, conform cu matricea riscurilor. În cazul în care acestea nu se aplică, gradul de îndatorare nu poate trece de 35%. BNR cere băncilor o mai mare atenţie în ceea ce priveşte bonitatea clienţilor pentru că predominant este venitul solicitantului în faţa garanţiei. “Înainte de încheierea unui contract de credit, împrumutătorii realizează, pe baza unor informaţii corespunzătoare şi suficiente, obţinute inclusiv de la client, precum şi, după caz, prin consultarea bazei de date a unui sistem de evidenţă de tipul birourilor de credit, o evaluare riguroasă a capacităţii clientului de rambursare a creditului, potrivit obligaţiilor contractuale, luând în considerare factori relevanţi”, se arată în raportul BNR. Mai mult, le cere băncilor şi IFN-urilor să ia “măsuri rezonabile pentru verificarea informatiilor obtinute, inclusiv prin consultarea unor surse independente, dacă este cazul”. Banca Centrală nu explică care sunt aceste surse independente care ar putea ştii cu exactitate veniturile unui client bancar, după ce au fost consultate sursele oficiale. Băncile păstrează o evidenţă cu istoricul veniturilor şi cu măsurile întreprinse pentru verificarea acestora pentru fiecare client, pe care o fac disponibilă imediat la cererea Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională a României.
Gradul mediu de îndatorare pentru creditele imobiliare nou-acordate a fost de 44%, iar la nivelul portofoliului total de credite (vechi şi noi) acesta este de 46%
Noul regulament pregătit de BNR vine într-o perioadă în care băncile au majorat deja avansul la creditele cu ipoteci