Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Ateliere de creație în mijlocul naturii, la ASTRA Sibiu

Ateliere de creație în mijlocul naturii, la ASTRA Sibiu

de Diana Scarlat    |   

Unul dintre cele mai frumoase muzee în aer liber este în Dumbrava Sibiului, unde vacanțele de vară combină relaxarea în natură cu diverse activități. În această perioadă, la muzeu se organizează cea de-a noua ediție a evenimentului anual Astra Multicultural, până duminică, 28 iulie. Vizitatorii sunt așteptați la atelierele meșteșugărești, unde pot învăța secretele tehnicilor străvechi de fabricare a uneltelor din gospodărie și a podoabelor. Vor fi și ateliere dedicate copiilor, unde cei mici vor putea să-și fabrice singuri diverse obiecte tradiționale, învățând direct de la meșterii populari cum trăiau oamenii de pe aceste meleaguri cu sute de ani în urmă. Tot în acest weekend, în zona Sibiului sunt mai multe evenimente dedicate turiștilor. 

Muzeul din Dumbrava Sibiului a devenit un adevărat fenomen multicultural, care din 2016 atrage peste 500.000 de vizitatori anual. Muzeul Astra se întinde pe o suprafaţă de 136 de hectare, dintre care 96 sunt administrate de instituţie, iar restul - de Romsilva, pe această suprafață imensă fiind și un lac natural pe care se organizează evenimentele de pescuit şi gătit tradiţional, ca în Delta Dunării. În acest weekend, aici se mută chiar bărcile din Delta Dunării...

Pe lângă spațiul foarte generos, în aer liber, pe care-l oferă vizitatorilor, muzeul atrage și prin originalitate și inventivitate, prin expozițiile interactive, ateliere și activități concepute special pentru public. Imensa expoziție în aer liber se bucură de aprecierea multor categorii de public, pentru că specialiştii instituţiei organizează foarte multe ateliere interactive, atât pentru copii, cât și pentru adulți, având și programe speciale pentru teambuildinguri şi pentru grupuri de turişti. 

Meşterii populari care participă la numeroase târguri și expoziții organizate de Muzeul ASTRA reprezintă o atracție aparte. Sunt încurajaţi de muzeu să participe în fiecare an la evenimentele care sunt susținute financiar de instituție și aduc la târguri artefacte autentice, fac demonstraţii de manufactură, iar instituția le oferă posibilitatea de a lăsa produsele în consignaţie. Aici se primesc doar obiectele care au avizul specialiştilor, pentru autenticitate. Din 2017, Muzeul ASTRA a devenit singura instituţie cu profil etnografic din Europa care a organizat câte un eveniment de calitate în fiecare weekend. 

ASTRA Multicultural, cu maraton gastronomic

Peste 300 de meșteri, artiști, muzicanți, dansatori, bucătari etc., comunități etnice de romi, sârbi, slovaci, ucraineni, lipoveni, ceangăi, turci, maghiari, landleri și sași, dar și din Ungaria vor participa anul acesta la ASTRA Multicultural. Evenimentul beneficiază și de sprijinul financiar al Ministerului Culturii, Program Prioritar Patrimoniu Imaterial.

Evenimentul din acest weekend este la ediția a IX-a, iar în acest an, programul ASTRA Multicultural cuprinde ateliere meșteșugărești interactive, ateliere educaționale pentru copii (tâmplărie, pictură pe lemn), ateliere muzicale și de dans, Festivalul de muzică și dansuri tradiționale multietnice & Memoria instrumentelor tradiționale multietnice. 

Se va organiza și un maraton gastronomic multietnic - periplu prin gusturile bucătăriilor sibiene din Șeica Mare, Râu Sadului, Slimnic, Nocrich, dar și prin cele rome, slovace, ucrainene, sârbești, românești, maghiare și săsești, plimbări cu canotcile organizate alături de Rowmania, un concert live Subcarpați - Neamuri. Ultima zi a seriei de evenimente va fi dedicată unei călătorii muzicale pe calea minorităților etnice, duminică, 28 iulie, între orele 19.00 și 20.30. 

„La ediția din acest an, valorile patrimoniale imateriale ale minorităților naționale intră pe un alt drum al valorizării, asumării și comunicării. Conectăm mediul natural, cel care asigură resursele necesare, cu mediul patrimonial, cel care oferă exemplul concret de sustenabilitate. De la plimbările din barca Rowmania, la gastronomia specifică minorităților invitate, povestea din spatele rețetelor, experiențele inedite, trecem apoi la atelierele interactive pentru a testa și asuma meșteșugurile încă existente și produsele specifice care pot fi utilizate și astăzi. Duminică, voia bună o aduce un proiect inedit al Centrului cultural Subcarpați, prin care șase etnii vor prezenta în România rurală din Dumbrava Sibiului toată frumusețea și adaptabilitatea cântecului din tradiția acestora. Așa vom cunoaște mai bine frumusețea patrimoniului imaterial din România!”, explică Ciprian Ștefan, manager Muzeul ASTRA.  

Concursuri și concerte pentru iubitorii naturii

Tot în acest weekend, în zona Sibiului se mai desfășoară alte două evenimente: Făgăraș Fest și Lira Făgărașului. Primul este organizat de Fundația Conservation Carpathia și Pro Park, pe Valea Moașei, sat Sebeșu de Sus, comuna Racovița, iar accesul este liber. Pe scenă vor urca Lupii lui Calancea și Surorile Osoianu, trupa Coma, se vor proiecta filme în aer liber și se vor organiza drumeții la cascadele de pe Valea Moașei, tururi ghidate în natură pe diverse teme, ateliere de reciclare creativă, ateliere de meșteșugărit, activități pentru copii și dezbateri pe teme de protecția mediului. Festivalul se desfășoară în perioada 26-28 iulie.

De vineri până duminică, pe Transfăgărășan, se desfășoară și cea de-a V-a ediție a evenimentului „Lira Făgărașului”, organizat de Asociația Transcarpatica, în zona Cârțișoara (satul lui Badea Cârțan). Astăzi se organizează activități de ecologizare pe munte și cicloturism pe Transfăgărășan, sâmbătă se vor organiza activități de orientare în pădure, întreceri sportive, drumeții montane, concurs de pescuit la Păstrăvăria Albota și o demonstrație culinară, iar duminică va fi organizat un târg de produse tradiționale, la Muzeul Badea Cârțan de la Cârțișoara.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: ateliere creatie natura sibiu
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri