Un studiu recent arată că persoanele care consumă săptămânal doi litri sau mai mult de băuturi dietetice prezintă un risc cu 20% mai mare de aritmie cardiacă, în comparație cu persoanele care nu beau astfel de sucuri.
"Acesta este primul studiu care raportează o asociere între băuturile cu îndulcitori și cu puține calorii, precum și băuturile îndulcite cu zahăr și riscul crescut de fibrilație atrială", a declarat Penny Kris-Etherton, profesoară de științe nutriționale la Universitatea de Stat din Pennsylvania.
Aceasta precizează că e nevoie de mai multe studii pentru a fi înțeleasă pe deplin legătura dintre băuturile dietetice și riscul crescut de aritmie cardiacă.
"Între timp, apa este cea mai bună alegere și, pe baza acestui studiu, băuturile îndulcite fără sau cu puține calorii ar trebui să fie limitate sau evitate", a adăugat ea, potrivit CNN.
Fibrilația atrială este cea mai întâlnită aritmie cardiacă, adică bătăi anormale ale inimii.
Această afecțiune poate duce la formarea de cheaguri de sânge, insuficiență cardiacă și poate crește riscul de atac de cord, de demență, de boli de rinichi, precum și de accident vascular cerebral ischemic.