Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Ce faci dacă te întâlnești cu URSUL? 7 recomandări pentru amatorii de plimbări pe munte

Ce faci dacă te întâlnești cu URSUL? 7 recomandări pentru amatorii de plimbări pe munte

Regele munților Carpați, așa cum mai este numit ursul brun, este cel mai mare prădător din pădurile României, peste 6.000 de exemplare trăind aici. Nu de puține ori omul a dat nas în nas cu acest formidabil animal, iar salvamontiștii atrag permanent atenția cu privire la pericolul unei astfel de întâlniri.

Cu atât mai mult acum, când se apropie minivacanța de 1 Decembrie, iar mulți dintre români își vor petrece zilele libere la munte, dornici de puțin timp în aer liber.

Recent, Salvamont Maramureș a transmis o informare în atenția tuturor iubitorilor de drumeții, reamintind câteva reguli pe care turiștii ar trebui să le respecte cu sfințenie: 

"Atenție la urs !!

Zona Izvoare spre Vârful Igniș, jud Maramureș !

Pe traseul marcat, traseu care pleacă din stațiunea Izvoare spre Vârful Igniș au fost observate urme de urs, iar salvatorii montani aflați în serviciul de permanență în baza Salvamont Izvoare au verificat indicatoarele, unele dintre ele ( inclusiv stâlpii pe care erau montate acestea) fiind distruse de animal.

RECOMANDĂRI 

Nu părăsiți niciodată poteca marcată. Animalele sălbatice evită zonele frecventate de oameni. Astfel, minimizați riscul de a vă întâlni cu ele.

Nu mergeți singur pe munte. O simplă discuție cu partenerul este de multe ori suficientă pentru a ține animalele sălbatice la distanță. Puteți de asemenea să strigați din când în când sau să luați la dumneavoastră un fluier pe care să îl țineți la îndemână.

 Țineți câinii de companie legați în lesă. Aceștia pot agita animalele salbatice și le pot trimite înspre dumneavoastră.

Luați cu dumneavoastră și țineți la îndemână spray-ul pe bază de piper și/sau emițătorul de ultrasunete împotriva animalelor sălbatice. Acestea sunt foarte mici și compacte și pot fi de un real folos, dar atenție când pulverizați cu sprayul, vântul să nu întoarcă jetul de piper către dumneavoastră.

Evitați să faceți plimbări seara târziu sau noaptea. Animalele sunt mult mai active în această perioadă.

Dacă întâlniți un pui de urs, nu răspundeți curiozității și dorinței lui de joacă și de a se apropia de dumneavoastră, schimbați direcția și încercați să vă îndepărtați de el, în 99% din cazuri ursoaica îl veghează ascunsă în apropiere și nu va ezita să vă atace dacă vede că vă apropiați de el

Dacă un urs dă semne că vrea să vă urmărească, abandonați gradual, haine , alimente care să îl facă curios să le analizeze și care să îl întârzie sau să îl oprescă din urmarire 

Recomandăm precauție în deplasare

Pentru orice probleme întampinate, nu ezitați să sunați la 0SALVAMONT și la 112 !", transmit salvamontiștii.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

atenție urs

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri