Jurnalul.ro Tech Ştiinţă Aurora boreală s-a văzut în România. Ce spun specialiștii despre fenomenul extraordinar din noaptea de 5 noiembrie

Aurora boreală s-a văzut în România. Ce spun specialiștii despre fenomenul extraordinar din noaptea de 5 noiembrie

de Redacția Jurnalul    |   

Pe cerul României, în noaptea de 5 noiembrie, a avut loc un eveniment extraordinar și rar: aurora boreală, un spectacol natural impresionant.

„În noaptea de 5 noiembrie, am putut fi martorii unui fenomen fascinant și destul de rar în România: aurora boreală.

Fenomenul a fost posibil datorită intesificării activității solare din ultimile zile, confirmată și de înregistrările stațiilor geomagnetice ale INCDFP. Magnetogramele înregistrate oferă informații despre influențele exploziilor solare asupra câmpului geomagnetic.

În cursul anului 2023, au avut loc trei furtuni geomagnetice de mare intensitate, având un indice Kp >7. Ca rezultat al acestora, au putut fi observate aurore boreale în Europa la latitudini mai mici de 48° nord, acestea fiind însă prezente în special în apropierea polului nord.

Indicii K și K planetar (Kp) sunt folosiți pentru a evalua magnitudinea furtunilor geomagnetice. Kp este un indicator al perturbărilor din câmpul magnetic al Pământului și este esențial pentru a decide emiterea alertelor și avertismentelor geomagnetice pentru utilizatorii care sunt pot fi afectați de aceste perturbări. Principalii utilizatori afectați de furtunile geomagnetice sunt rețelele de distribuție a energiei electrice, operațiunile navelor spațiale, utilizatorii de semnale radio care se reflectă sau trec prin ionosferă.

Se consideră că o furtună magnetică necesită emiterea de alerte atunci când indicii Kp au valori într-un interval de 3 ore cuprins între 5 și 9 (https://www.swpc.noaa.gov/products/planetary-k-index).

De-a lungul istoriei, astfel de evenimente au mai fost întâlnite pe teritoriul României. Surse istorice atestă faptul că între secolele XVI și XVII, în regiunea Transilvaniei au fost vizibile fenomene similare (https://link.springer.com/article/10.1007/s11207-021-01811-7)”, potrivit unei postări INFP.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

́̌ ̌ / ̌ / ,

&

Subiecte în articol: aurora boreala furtuni geomagnetice
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri