Jurnalul.ro Special Cum ne apără autoritățile de radiații: fac măsurători doar la distanțele regulamentare

Cum ne apără autoritățile de radiații: fac măsurători doar la distanțele regulamentare

de Diana Scarlat    |   

Situația radiațiilor electromagnetice este în parametri normali, dacă analizăm datele oficiale de la ANCOM. Problema este că pentru măsurători se respectă distanța prevăzută de lege, de 300 de metri față de antenele GSM amplasate în interiorul localităților, dar nu se măsoară efectele undelor electromagnetice mai aproape de antene, unde locuiesc oameni - ignorându-se existența acestora. În plus, pentru amplasarea turnurilor care au fost echipate pentru a funcționa ca noduri de rețea s-a putut ocoli legea, după bunul plac al companiilor de telefonie mobilă, fără a se cere acordul vecinilor. După amplasarea unei antene, companiile pot pune oricât de multe echipamente doresc, pentru că nimeni nu face nicio verificare.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) este cea care ar trebui să verifice antenele GSM amplasate de toate companiile de telefonie mobilă și internet, astfel încât să se asigure că acestea respectă legea. Teoretic, în România nu se depășesc parametrii normali, conform măsurătorilor pe care ANCOM le face permanent, cu stații fixe și mobile, iar valorile înregistrate se pot vedea pe site-ul monitor-emf.ro. Practic, măsurătorile se fac la distanțe legale față de antenele GSM, ignorându-se toate casele locuite care sunt în interiorul razei de 300 m - pe care nu le verifică nimeni, în niciun fel.

Un exemplu elocvent este în satul 2 Mai, din comuna Limanu, județul Constanța (pe litoral), unde a fost ridicat un turn de aproape 30 de metri între case, fără acordul celor care locuiesc în proximitate. Turnul a fost construit în august 2018, apoi s-au pus echipamente în fiecare an, până când antena s-a transformat într-un nod de rețea - o adevărată uzină cu microunde amplasate pe trei niveluri, din vârf până la nivelul acoperișurilor caselor care se află la mai puțin de 10 metri distanță de turn.

La sol au mai fost puse doi „cabineți” 3G pentru internet, iar oamenii care locuiesc la câțiva metri de această adevărată uzină cu radiații electromagnetice au fost mințiți că „dulapurile” sunt „coolere” - aparate de răcire - pentru celelalte echipamente. 

„Nu au cum să fie coolere, ci sunt echipamente pentru internet care fac legătura cu celelalte antene din zonă, iar coolerele există în interiorul lor și se aude zgomotul de la ele, dar sunt pentru echipamentele din cei doi cabineți. Vara răcesc și iarna încălzesc. Mai sunt 3 microunde sus și două rânduri de antene repetoare, mai jos. Este foarte încărcat acest turn care funcționează ca un hub și nu ar fi trebuit să se amplaseze între casele oamenilor”, a explicat, pentru Jurnalul, un specialist în antene GSM.

 

Se ignoră casele din suprafața stabilită prin lege

 

De la ANCOM am primit câteva explicații relevante: măsurătorile se fac și pot fi văzute pe hartă, în timp real, doar că pentru hub-ul de rețea din 2 Mai, amplasat pe strada Ion Dragomir, se măsoară pe strada George Bunoiu, care e la fix 300 de metri distanță, cum prevede legea. Cele circa 50 de case aflate în perimetrul de 300 de metri nu se iau în considerare, ignorându-se inclusiv vecinii care locuiesc la mai puțin de 10 metri față de nodul de rețea și cărora li s-a ignorat dezacordul la amplasarea antenei GSM, încă de la început. 

Astfel, aflăm de pe site-ul oficial, că în extrasezon, când nu e nevoie de putere maximă pentru semnal GSM pe litoral, parametrii măsurați de ANCOM sunt în limitele legale, la 300 de metri distanță de hub. Nu aflăm nimic despre ceea ce se întâmplă cu radiațiile de lângă antena nod de rețea, mai ales în sezonul estival, când e nevoie de putere maximă, deci crește și nivelul radiațiilor lângă turn. 

Și nici nu prea sunt posibilități reale de a afla ceva, pentru că ni s-a explicat cum măsurătorile se pot face doar dacă locuitorii depun la ANCOM o petiție. Dacă nu depun, nu măsoară nimeni. Chiar dacă depun, se pot face măsurători doar la stradă, nu în curțile lor. 

Distanța de la antenă până la stradă e aproximativ egală cu cea de la antenă până la cele două case între care a fost amplasat turnul, deci s-ar putea afla care e nivelul radiațiilor, dacă s-ar deplasa cineva la fața locului, să verifice, însă nu ni s-a putut spune, deocamdată, dacă există această șansă și nici ce măsuri s-ar lua dacă astfel s-ar constata că s-a încălcat legea, la amplasarea respectivului turn care a devenit supraîncărcat cu echipamente electromagnetice, în interiorul localității.

 

Portiță din lege, folosită la autorizare

 

Familia care locuiește la aceeași adresă cu antena vânduse o bucată de teren din propria curte, cu ieșire la stradă. Cel care a cumpărat terenul de 250 de metri pătrați a cedat pentru amplasarea antenei GSM o suprafață de 77 m² în mijlocul parcelei de 250 m², profitând de o eroare din lege care nu stabilea atunci cu exactitate distanțele între antenă și primii vecini, astfel încât a refăcut cadastrul, parcelând suprafața de 77 m², ca el să rămână singurul „vecin”, de jur-împrejurul acelei parcele insulare din interiorul suprafeței. Asta rezultă din schița cadastrală depusă la dosarul pentru care Primăria Limanu a trebuit să dea autorizațiile, fiind în conformitate cu prevederile legale din anul 2018 și având avize de la toate instituțiile de control.

Dar casele sunt la mai puțin de 10 m de turnul cu echipamente de nod de rețea, într-o parte și în cealaltă. Familia care s-a trezit cu hub-ul GSM în curte a depus plângeri la Parchetul General, din 2018, semnalând mai ales faptul că vecinii nu și-au dat acordul și cerând aducerea terenului la starea inițială. Procurorii au închis dosarul, în 2019, ignorând dovezile. Apoi au început să se pună echipamente, în fiecare an, fără să se mai ceară niciun fel de acord al vecinilor.

 

Existau și alte soluții

 

Deși la o distanță de circa 200 de metri de acest hub supraîncărcat este câmp, iar unii proprietari de terenuri ar dori să le cedeze pentru a se muta acolo nodul de rețea de telecomunicații, „uzina” rămâne tot între case, pentru că nicio autoritate a statului nu a cerut până acum mutarea ei. Mai sunt și două unități militare în apropiere, unde s-ar putea muta antena GSM, astfel încât să nu afecteze telecomunicațiile din zonă, dar nici această soluție nu a fost luată în calcul de cei care au preferat să o amplaseze în curtea oamenilor, fără acordul lor, dar cu sprijinul autorităților care nici acum nu verifică hub-ul GSM și nu cer demolarea lui, măcar pentru a respecta noile prevederi din legislația de Mediu.

 

De la ANCOM încă așteptăm un răspuns, în legătură cu măsurile pe care le va lua autoritatea în acest caz.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: autoritati radiatii masuratori
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri