Jurnalul.ro Cultură Teatru (AVAN)PREMIERĂ la ARCUB, pe 2 și 3 noiembrie: BE.LOVED – un spectacol inspirat de Nina Simone și Toni Morrison

(AVAN)PREMIERĂ la ARCUB, pe 2 și 3 noiembrie: BE.LOVED – un spectacol inspirat de Nina Simone și Toni Morrison

de Magdalena Popa Buluc    |   

În cadrul stagiunii teatrale ARCUB, programul artistic se îmbogățește cu o nouă producție, BE.LOVED, un spectacol de Mariana Cămărășan. Primele reprezentații sunt programate, joi, 2 noiembrie, de la ora 19.00, și vineri, 3 noiembrie, de la ora 18.00, pe scena Sălii Mari a ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

BE.LOVED este o propunere artistică în care muzica Ninei Simone și opera literară a lui Toni Morrison se unesc prin forța unei spiritualități de neclintit, într-un scenariu teatral original.

Cu o distribuție remarcabilă, formată din actorii Florina Gleznea, Cristian Casian, Richard Bovnoczki, Ana Maria Bercu, Eliza Bercu-Bodeanu, cu participarea extraordinară a actrițelor Antonia Barancea și Galina Lazarenco de la Teatrul Fără Nume din Chișinău – Republica Moldova, spectacolul promite o experiență teatrală inedită, într-o cheie modernă concepută de Mariana Cămărășan. Montarea inspirată de romanul „Beloved”, al scriitoarei americane Toni Morrison, câștigătoare a unui Premiu Pulitzer și a Premiului Nobel pentru Literatură, se bazează pe o poveste emoționantă, prin intermediul căreia publicul are posibilitatea de a explora teme precum iubirea, demnitatea, libertatea, speranța și bucuria de a trăi.

 

O întâmplare tragică schimbă liniștea căminului în care o mamă, o sclavă fugară, care și-a salvat copiii, încearcă să o ia de la început cu cei rămași în viață, alături de bunica acestora. Însă liniștea așteptată nu va veni până când spiritul răzbunător care-i bântuie casa nu-și va găsi pacea. Sethe nu este o femeie obișnuită, este proscrisa pe care comunitatea în care trăiește o judecă și o izolează pentru o faptă din trecutul său, cutremurătoare, care a șocat, dar a și schimbat lumea. Cine o va salva? Cine o va scoate din întunericul în care trăiește? E ușor să fii bun cu cei buni, dar cine va fi reuși să o iubească pe Sethe?

Lumea în care a trăit Sethe, precum cea în care trăim noi azi, a războaielor care izbucnesc devastator, a discriminării, urii și neiertării, o lume a neiubirii dintre oameni, are nevoie să-și amintească porunca cea nouă a Domnului: «Să vă iubiți unii pe alții cum v-am iubit eu! Așa să vă iubiți și voi unii pe alții!» (Ioan 13:34).(Mariana Cămărășan)

BE.LOVED adună împreună actori talentați, cu care împărtășesc aceleași valori, oameni în a căror forță creatoare și integritate cred. I-am invitat să creăm împreună acest spectacol pentru că am trăit alături de ei revelații personale, importante pentru viața mea. E o poveste pe care dorim să o împărtășim fiecărui spectator care va păși pragul ARCUB, cu speranța că va ieși din sală transformat și îmbogățit spiritual, așa cum ni s-a întâmplat nouă”, a mai afirmat regizoarea.

 

 

 

BE.LOVED

Avanpremiera 2 noiembrie, ora 19.00 | Sala Mare ARCUB

Premiera 3 noiembrie, ora 18:00 | Sala Mare ARCUB

 

după TONI MORRISON, muzică NINA SIMONE

 

Distribuția:  

ANTONIA BARANCEA SETHE

FLORINA GLEZNEA PREAIUBITA

RICHARD BOVNOCZKI PAUL-D

CRISTINA CASIAN DENVER

ELIZA BERCU - BODEANU BABY SUGGS

ANA MARIA BERCU AMY

GALINA LAZARENCO TONI MORRISON & NINA SIMONE

 

Regie: Mariana CĂMĂRĂȘAN

Scenariu original: Florina Gleznea, Antonia Barancea

 

*Spectacol realizat cu participarea extraordinară a actrițelor Antonia Barancea și Galina Lazarenco de la Teatrul Fără Nume – Chișinău, Republica Moldova.

 

Echipa artistică: Daria Petrașcu – scenografie, Cătălin Bucioveanu – traduceri, Vlad Luca – compoziție muzicală, Ana Maria Bercu – pian, Imago Vitas – fotografie, Vlad Lăzărescu – video design, Alexandru Macrinici – lightning design.

 

Toni Morrison – autoarea romanului Beloved, pentru care a obținut Premiul Pulitzer în 1988, este singura scriitoare de culoare care a primit Premiul Nobel pentru Literatură (în 1993), pentru „forța vizionară și semnificația poetică cu care prezintă experiența feminină, determinând schimbări majore în mentalitatea societății”.

Autoarea a fost, de asemenea, onorată, în 1996, cu Medal of Distinguished Contribution pentru American Letters, oferită de National Book Foundation. La 29 mai 2012, președintele Barack Obama i-a oferit autoarei Medalia prezidențială a libertății.

Romanele ei sunt cunoscute pentru temele sensibile, dialogul însuflețit și personajele de culoare cu trăsături memorabile. Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numără Cel mai albastru ochi (The Bluest Eye, 1970), Cântecul lui Solomon (Song of Solomon, 1977) și Mult iubită (Beloved, 1987). Ca editor, Morrison a jucat un rol important în a aduce literatura autorilor de culoare în atenția publicului. A editat cărți ale unor autori precum Toni Cade Bambara, Angela Davis și Gayl Jones. Deși romanele sale se concentrează de obicei asupra femeilor de culoare, Morrison nu își identifică operele ca fiind feministe. Potrivit acesteia, „unii cititori consideră că eu sunt implicată în prezentarea unor broșuri feministe. Nu mă înscriu între susținătorii patriarhatului, dar nici nu cred că ar trebui înlocuit cu matriarhatul. Cred că este o chestiune de acces egal, de a deschide uși pentru o mulțime de oportunități”.

 

Numită „Preoteasă a Sufletului”, Nina Simone a luptat permanent pentru valoarea vieții, prin mesajele ei spirituale, profund transformatoare, transmise în toate concertele și aparițiile publice. Ajunsă la maturitate artistică, a evocat mereu versete biblice și, astfel, a reușit să transforme sufletele ascultătorilor direct în concertele sale. Temele operei sale muzicale, exprimate autentic, au fost: iubirea, demnitatea, libertatea, lupta pentru drepturi civile, forța de a ridica sufletele căzute și redarea bucuriei de a trăi, speranța zilei de mâine. Nina Simone spunea, într-un interviu, „FREEDOM IS NO FEAR!” – libertatea înseamnă să trăim fără frică.

 

Mariana Cămărășan este o apreciată regizoare, ale cărei spectacole au făcut istorie în teatrul independent, cum au fost pe rând: Amalia respiră adânc de Alina Nelega (Teatrul ACT), Regele Moare la Curtea Veche după Eugen Ionesco (Teatru La ruine), Cinci ore cu Mario de Miguel Delibes (Unteatru), Cui i-e frică de Virginia Woolf? de Edward Albee (Godot Cafe-Teatru), N(AUM) - Drumețul Incendiar, după texte Gellu Naum (Unteatru), producții valoroase, preluate ulterior și de teatrele de repertoriu. A montat, de asemenea, în București și în țară, spectacole apreciate de public și critica de specialitate, precum: Efectul razelor gamma asupra crăițelor lunatice de Paul Zindel (Teatrul Metropolis - Oana Pellea, Premiul pentru „Cea mai bună actriță” în cadrul FEST(IN) PE BULEVARD 2016), Iadul este amintirea fără a mai putea schimba ceva de Jonas Gardell (Teatrul Odeon), Mamă (Teatrul Național Radu Stanca din Sibiu – Cendana Trifan, Premiul pentru „Cea mai bună actriță” în rol secundar, la Gala Premiilor UNITER 2022), Matca (Teatrul Fără Nume, Chișinău – Republica Moldova). Cu BE.LOVED Mariana Cămărășan se află la a treia colaborare teatrală cu ARCUB după succesele cu: Idolul și Ion Anapoda de George Mihail Zamfirescu și Frumos e în septembrie la Veneția după Teodor Mazilu.

 

Subiecte în articol: nina simone Toni Morrison BE.LOVED
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri