Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei Avem provizii. Cum le folosim eficient

Avem provizii. Cum le folosim eficient

de Maria Coman    |   

Magazinele s-au golit de câteva ori deja, iar specialiștii spun că vârful crizei abia urmează. Avem de hrănit copii, care sunt toată ziua acasă, pe noi, care nu mai mâncăm la cantine sau la serviciu, ci tot acasă. Am întrebat doi nutriționiști, medicii Laura Ene și Mihaela Posea, cum să facem să gestionăm eficient proviziile pe care le avem.

 

 

 

1.  Copiii sunt permanent acasă, ce le dăm de mâncare?

Din punctul de vedere al alimentației, faptul că nu mai avem activități în afara casei ar trebui să fie un avantaj, pentru că orarul meselor poate să fie ceva mai regulat. În ceea ce privește mâncarea în sine, vrem, nu vrem, va trebui să gătim câte ceva: ciorbă, mâncare făcută la cuptor sau la slow cooker. Totuși, este un moment bun să îi reobișnuim cu mâncarea gătită.

 

Un meniu zilnic ar putea să arate în felul următor:

Mic dejun: ouă fierte, roșii, castraveți sau orice legume avem în frigider, pâine, lapte sau iaurt

Prânz: mix de legume congelate, dacă nu avem proaspete, cu carne de pui

Cină: ciorbă de perișoare sau tot o mâncare cu legume și carne slabă

Gustări: fructe proaspete, dacă avem, sau congelate, combinate cu fructe oleaginoase, nuci, semințe și iaurt. Cel mai bine ar fi fără dulciuri, iar ca să nu le dăm dulciuri, cel mai bine e să nu le avem în casă.

 

Foarte important este să nu transformăm aceste momente de stat în casă într-un mâncat permanent, mai ales că nu avem posibilitatea de a avea activități fizice în aer liber sau în mod organizat, așa că vor crește un pic riscurile îngrășării. Nu trebuie să profităm de ocazie și să ne așezăm în fața televizorului cu fel de fel de gustări sau tratații. Și țineți cont că perioada aceasta de stat acasă se poate prelungi.

 

2. Gătim zilnic sau la câteva zile?

Cel mai bine ar fi să gătim la 2 - 3 zile ciorbele sau supele, iar restul felurilor să le pregătim zilnic. Dar în această perioadă, în care avem mai mult timp la dispoziție, putem profita și să transformăm gătitul într-o activitate împreună cu copiii, o activitate educativă, din care ei pot să învețe o grămadă de lucruri. De la beneficiile pentru sănătate ale diverselor tipuri de alimente, la dezvoltarea și exersarea motricității, prin spălarea alimentelor, felierea lor, amestecarea și așa mai departe.

 

 

3. Cum se face un meniu zilnic echilibrat pentru o familie de 4 persoane?

Un meniu echilibrat trebuie să aducă aportul necesar de proteine, minerale și vitamine. Ca să reușim asta, la o masă e bine să avem în farfurie legume, obligatoriu, împreună cu carne, ouă, pește sau brânzeturi și o cantitate mai mică de carbohidrați: pâine, paste, orez, cartofi, fasole boabe, linte sau năut. E un moment bun să ne apucăm să încercăm rețete de care nu am avut niciodată timp, dar putem să trăim fără probleme și cu rețete simple, cu un pic de imaginație.

 

Puțină lume mănâncă sfeclă în România, dar dacă, de exemplu, faceți piure, puneți și un pic de sfeclă în el și îl transformați într-un piure roz care sigur le va plăcea copiilor. Mâncarea este și despre culoare, și despre gust.

 

Câteva exemple de feluri echilibrate:

- Ciorbă/supă: folosim la prepararea ei legume, carne/pește, eventual cartofi/orez sau o servim cu pâine;

- Mâncăruri cu legume și carne/pește, pe care le servim cu pâine/cartofi/orez/paste;

- Salate din legume proaspete în care punem ou sau brânză ori pește.

 

4. Toată lumea a făcut stocuri de făină și drojdie. Ce facem cu ele?

Facem pâine, dacă ne pricepem. Dar putem face și lipii, tăieței, prăjituri, bineînțeles. Prăjiturile de casă sunt oricum de preferat celor din comerț, măcar știm care sunt ingredientele folosite. Putem să experimentăm diverse texturi, dacă tot sunt copiii acasă, tot le place celor mici să se joace în bucătărie.

 

5. Cum ne organizăm proviziile, astfel încât să ne ajungă?

Cel mai bine este să ținem o evidență clară, cu listă, a rezervelor pe care le avem. Și la fiecare început de săptămână să facem un fel de meniu al săptămânii, ne ajută și la organizare și la pana de idei. Ce se termină trecem pe lista de înlocuit și, tot așa, săptămânal, facem aprovizionare. Ar fi bine să ținem cont și de regula produselor perisabile și să le ținem în frigider mai în față pe cele cu termen de valabilitate mai scurt.

 

 

6. Ce să cumpărăm din piață, dacă tot e plin de verdețuri?

E o perioadă dificilă pentru micii producători, pentru că marfa lor e una perisabilă, dar mersul la piață trebuie, într-adevăr, să fie rărit. Putem păstra în cutia frigiderului timp de câteva zile salată verde, spanac, lobodă, ceapă verde, ridichi, mărar, pătrunjel, leurdă - toate sunt acum de sezon. Dintre acestea, spanacul este alimentul cel mai des congelat.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri