Jurnalul.ro Ştiri Social Avertismentul medicilor: „O boală rară, dar mortală”

Avertismentul medicilor: „O boală rară, dar mortală”

de Monica Cosac    |   

Medicii trag un semnal de alarmă privind riscul de botulism alimentar, după ce un bărbat de 62 de ani a intrat în comă după ce a mâncat o conservă de pește contaminată cu Clostridium. „E alertă de botulism… Mare atenție la conservele preparate în casă”, avertizează dr. Tudor Ciuhodaru, precizând că este vorba despre o boală „rară, dar mortală”, fiind provocată de „cea mai puternică toxină bacteriană cunoscută”. Zacusca, mierea şi conservele de fructe  sau legume pot fi o sursă de toxină botulinică.

 

Potrivit specialistului, botulismul „poate evolua în focare epidemice cu caracter sezonier”, în special după o perioadă mai lungă de depozitare a conservelor făcute în gospodărie.

„Cele mai frecvente surse sunt conservele preparate necorespunzător în casă, ce oferă condiţiile necesare pentru producerea şi transmiterea toxinei botulinice. Conservele închise, fără aer, incorect sterilizate, permit ca sporii acestei bacterii anaerobe - Clostridium botulinum - să contamineze, să germineze şi să producă neurotoxine. Şi fructele, legumele, carnea de vită şi peştele pot deveni surse de botulism atunci când nu sunt respectate regulile individuale de igienă”, explică dr. Ciuhodaru, precizând că şi produsele din comerţ pot produce epidemii, dar multe dintre acestea sunt cauzate mai ales de depozitarea sau manipularea neadecvată.

Toxina poate fi inactivată prin fierberea alimentelor. „Este suficientă expunerea la temperatura de 100°C timp de 10 minute. Sporii sunt însă foarte rezistenţi la caldură (necesitând pentru inactivare expunere la 120°C) ca în sterilizarea cu aburi sau în oalele cu presiune”, mai spune medicul.

Boala se manifestă prin paralizie simetrică, vedere încețoșată, dificultăți de vorbire şi/sau dificultate la înghiţit. Aceste simptome pot fi urmate de o slăbiciune a mușchilor brațelor, pieptului și picioarelor, greaţă, vărsături şi dureri abdominale.

„Sunt frecvente simptome ca: ameţeala, vederea încetoşată, gura uscată şi, uneori, durere şi uscăciune în gât. Pacienţii sunt în general alerţi şi orientați, însă pot fi şi somnolenţi, agitaţi şi anxiosi”, detaliază medicul.

 

Botulismul este o boală rară, paralitică, fiind cauzată de o bacterie comună în apă și în sol și care se dezvoltă în mediile fără oxigen.

 

Medicul pediatru Mihai Craiu avertizează, la rândul său, că se poate face botulism şi de la miere. „Mierea cea plină de virtuți terapeutice NU se administrează la sugari!! Deoarece ar putea dezvolta botulism infantil. Acesta poate începe lent, sub forma unei hipotonii, asociată cu ptoză palpebrală (nu poate ridica pleoapele pentru a deschide bine ochii), dificultăţi de supt sau de înghiţire sau, mai grav, paralizie a mușchilor respiratori cu moarte subită a sugarului. De obicei, boala evoluează fără febră”, scrie doctorul Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Subiecte în articol: toxina botulinica
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri