Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxa de omorât IMM-uri disperate. Avizul de forță majoră costă 500 de euro

Taxa de omorât IMM-uri disperate. Avizul de forță majoră costă 500 de euro

de Dan Straut    |   

În această perioadă de restriște, firmele afectate de criza COVID se văd obligate de împrejurări să dovedească în scris existența cazului de forță majoră pentru a evita conflictul cu partenerii față de care nu-și mai pot onora obligațiile contractuale. Această dovadă se obține printr-un aviz de la Camera de Comerț contra unui tarif care se ridică la 500 de euro + TVA, adică echivalentul la zi a peste 2.800 de lei. Asta în condițiile în care obținerea unui alt certificat - pentru dovedirea stării de urgență - de la Ministerul Economiei este deocamdată incertă. Oricum, patronii sunt convinși că statul nu va putea aplica măsurile anticriză promise de Guvern pentru că nu va face față solicitărilor.

Cazul de forţă majoră este definit ca „un eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil”, iar avizul de forţă majoră este un act constatator emis în baza legii. Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) și Camerele județene sunt instituțiile care avizează existenţa cazului forţă majoră dacă solicitanții dovedesc că se îndeplinesc condițiile legale și, mai ales, dacă plătesc un tarif. Ei bine, acest tarif este, potrivit normelor CCIR, „în valoare de 500 de euro plus TVA plătibili în lei la cursul BNR din ziua emiterii facturii”. La cursul de azi (4,8367 lei/euro), un solicitant afectat de forța majoră indusă de criza coronavirus va plăti 2.877 de lei. Doar ca să obțină un act prin care dovedește că a fost afectat de această criză.

Foarte puține Camere județene de comerț acordă reduceri la acest tarif (de până la 35%), dar numai acelor membri care le plătesc cele mai mari cotizații. Până ieri, la ora închiderii ediției noastre, reprezentanții CCIR nu ne-au transmis un răspuns la solicitarea de a explica această situație.

 

Antreprenorii nu cred în promisiuni

Doar unul din 10 oameni de afaceri chestionați în cadrul unui sondaj de Consiliul Național al IMM este convins că măsurile anticriză promise de Guvern îi ajută să depășească dificultățile. În rest, respondenții consideră că „sunt neclare condițiile de acordare a beneficiilor oferite de stat” (46,1%) sau că „autoritățile nu vor putea face față solicitărilor venite din partea agenților economici (36,3%). În același timp, o treime (31,3%) afirmă că nu dispune de sumele necesare pentru susținerea indemnizației de 75% prevăzută de stat pentru angajații al căror contract de muncă a fost suspendat temporar.

 

Două treimi din antreprenori spun că li s-au redus veniturile, jumătate și-au redus ori chiar suspendat activitatea, 16% și-au diminuat producția și 11% au concediat personal.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri