Banca Internaţională de Investiţii (IIB) a înregistrat un profit net de 7,227 milioane de euro în primul semestru din 2021, cu 47% mai mare față de aceeași perioadă din anul trecut.
Totalul activelor a ajuns la 1,712 miliarde euro, cu 5,6% mai ridicat comparativ cu începutul anului, datorită creşterii activităţilor de creditare şi investiţii pentru sprijinirea statelor membre IIB şi a creşterii volumului activelor de trezorerie cu un grad mare de lichiditate.
Portofoliul net de credite a crescut cu peste 6,5%, situându-se la 1,095 miliarde euro.
Circa 29% din portofoliul de credite a fost reprezentat de proiectele cu efect de integrare, implementate în interesul a două sau mai multe dintre statele acţionare.
Mutarea în Europa, integrarea pe scară largă a IIB în comunitatea financiară internaţională, extinderea bazei de clienţi şi investitori, cunoaşterea brandului şi extinderea reţelei de parteneriat au dus la creşterea numărului de proiecte desfăşurate cu instituţii de dezvoltare multilaterală şi naţională şi cu bănci comerciale.
Din anul 2014, au fost realizate peste 235 de tranzacţii de finanţare comercială, cu un volum total de circa 438 milioane euro.
Volumul total al finanţării IIB pe termen lung a ajuns la 1,115 miliarde euro, dintre care 1,036 miliarde euro reprezintă emisiuni de obligaţiuni, iar 79 milioane euro din alte surse.
Banca a ajuns la o rată a dobânzii after-swap negativă, în martie 2021, pentru finanţarea pe termen lung. În ultimele şase luni a plasat obligaţiuni denominate în euro, cu termen de scadenţă la 20 de ani.
De la începutul anului 2021, IIB a realizat 5 emisiuni de obligaţiuni denominate în euro, forinţi ungureşti, lei româneşti şi coroane ceheşti în cadrul programului MTN, listat la Bursa de Valori din Dublin. Volumul total a fost de 213,7 milioane euro.
IIB este alcătuită din peste 185 de bănci, fonduri mutuale şi fonduri de pensii, precum şi societăţi de asigurare printre investitorii săi, din 13 jurisdicţii diferite, inclusiv Austria, Bulgaria, China, Republica Cehă, Franţa, Germania, Olanda, Ungaria, Kazahstan, Moldova, România, Rusia, Slovacia.
În luna martie, S&P Global a confirmat ratingul IIB pe termen lung la nivelul "A" cu o perspectivă stabilă.
Instituția a fost fondată în 1970 iar acţionari sunt Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam.