Băncile locale operează pe zona creditării imobiliare la o marjă netă de câştig de 2,26%, a declarat Sergiu Oprescu, preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). În Ungaria băncile înregistrează o marjă netă pe ipotecare de 3,77%, în Cehia câştigul ajunge la 3%, iar în Ungaria la 3,77%.
Statisticile ARB arată că băncile locale vând creditele ipotecare în lei la o dobândă de 3,5% în prezent, faţă de o dobândă de 12% în 2010. Doar în Cehia dobânda este mai mică, respectiv 2,36%, însă acolo celelalte costuri, provizioane, RMO etc, sunt mai mici, astfel că în final bancherii cehi rămân cu o marja netă de profit mai bună decât a celor care activează în România. „Marjele mici sunt un beneficiu pentru consumatori, însă din punct de vedere al investitorilor care iau în calcul deschiderea unor sucursale în România nu este un lucru îmbucurător”, a explicat Oprescu. Acesta a mai declarat că băncile trebuie să ia în calcul şi faptul că dobânzile bancare se află acum la minime istorice, atât în România cât şi în restul lumii, şi să nu uite că unele împrumuturi acordate în aceste condiţii pot deveni neperformante atunci când dobânzile vor creşte. Preşedintele ARB spune că existenţa acestui risc nu trebuie tradusă în interdicţia de a acorda sau contracta un credit, însă atât clientul, cât şi banca trebuie să fie conştienţi de acest risc."Este vorba de o analiză de senzitivitate pe care clientul ar trebui să o facă şi el, dar şi băncile să poată să îi arate aşa ceva. Nu trebuie să te aduci în zona în care să interzici ceva cuiva, dar trebuie să ai o abordare responsabilă. Este şi spiritul Directivei Europene nr. 17 ", a mai spus Oprescu.
România a avut cea mai mare rată de creştere a creditelor ipotecare, între 2014-2015, din cele 24 de state analizate de ARB, respectiv 15%, faţă de 2% media UE, a declarat Sergiu Oprescu