Gratuitate la transportul în comun pentru elevi şi însoţitorii pensionarilor, acordarea unui sprijin financiar medicilor tineri, pentru „dezvoltare profesională”, înfiinţarea unei Clinici Metropolitane de Stomatologie şi desfiinţarea schimbului trei în şcoli sunt doar câteva dintre proiectele Primăriei Capitalei, aflate pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).
Elevii bucureşteni din învăţământul preuniversitar, care în prezent beneficiază de o reducere de 50% pentru abonamentele la transportul în comun din Capitală, ar putea circula, în curând, fără bilet. „Se acordă gratuitate la transportul public local de călători pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar obligatoriu acreditat/autorizat care freceventează cursurile unei instituţii de învăţământ din Municipiul Bucureşti, pe mijloacele de transport public de călători ale operatorilor de transport care prestează servicii de transport pe raza teritorială a Municipiului Bucureşti”, se arată în proiectul de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei din 12 decembrie 2018 a CGMB. Decizia urmează să intre în vigoare în 60 de zile după ce va fi adoptat de consilierii generali.
De gratuitate pe STB ar putea beneficia şi însoţitorii pensionarilor „care deţin un card de transport destinat călătoriilor cu însoţitor”, potrivit unui alt proiect al PMB.
Se defiinţează schimbul III în şcoli
Elevii sunt beneficiarii unei alte propuneri a Municipalităţii. De această dată, însă, este vorba de cei peste 13.000 de copii din cele 11 şcoli din Capitală, care în prezent au un program de studiu în trei schimburi. “«Nicio unitate de învăţământ cu program în trei schimburi» (…) are ca obiect general dezvoltarea infrastructurii unităţilor de învăţământ care funcţionează în trei schimburi şi cu efective mari de elevi”, se arată în proiect.
Doctori pentru Bucureşti
Pentru “creşterea calităţii actului medical” în spitalele din Capitală, PMB vrea să îi ajute pe medicii cu vârsta sub 45 de ani să se dezvolte profesional. „Se aprobă acordarea unui sprijin financiar, pentru participarea la programe de pregătire profesională, în valoare de 10.000 de lei/medic, pentru un număr de 100 de medici”, angajaţi ai spitalelor din subordinea ASSMB.
Cu banii de la Primărie, doctorii vor putea merge la cursuri de specialitate, în „clinici de renume din Europa, Statele Unite şi Israel”.
Clinică nouă de Stomatologie
În România, serviciile medicale de sănătate orală sunt oferite în proporţie de 95% prin mediu privat. Chiar şi în Capitală, există o singura instituţie care oferă asistenţă medicală stomatologică gratuită, în baza cardului naţional de sănătate, aceasta fiind Spitalul de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof. Dr. Dan Theodorescu”. În acest context, Municipalitatea doreşte înfiinţarea unei Clinici Metropolitane de Stomatologie, în subordinea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB).
Dacă proiectul va fi aprobat de consiliarii generali, ASSMB va fi împuternicită să identifice şi să cumpere un imobil pentru clinică, a cărui suprafaţă construită trebuie să fie de 1.000 mp.